skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Weź olej do beszamelu tylko wysokiej jakości, lepiej, jeśli jego zawartość tłuszczu wynosi 82,5%. Taki olej zawiera mniej wilgoci, co najlepiej wpłynie na jakość sosu.
Krok 2:
Weź naczynia do przygotowania sosu z grubym dnem, ponieważ będzie wystarczająco gęsty i może się przypalić po podgrzaniu. Beszamel jest przygotowywany przy ciągłym mieszaniu, więc naczynia nie powinny bać się drapania, weź to pod uwagę. Włóż olej do naczyń i umieść na małym ogniu. Roztop masło bez gotowania na wolnym ogniu.
Krok 3:
Dodaj mąkę do masła. Natychmiast zacznij intensywnie mieszać trzepaczką. Bez wyjmowania z ognia i ciągłego mieszania smaż mieszaninę mąki przez kilka minut, aż będzie lekko orzechowa. Nie odchodź ani na minutę od pieca, mąka może zacząć się palić.
Krok 4:
Wlej mleko cienkim strumieniem. Zrób to ostrożnie, intensywnie pracując trzepaczką, masa powinna stać się jednorodna, bez grudek. Jeśli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu sosu, podgrzej mleko, a następnie lepiej się połączy.
Krok 5:
Gdy całe mleko zostanie wlane, kontynuuj gotowanie sosu, ciągle mieszając. Po pięciu minutach zacznie zauważalnie gęstnieć.
Krok 6:
Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do sosu. Wymieszać. Na początku przyprawy niechętnie rozchodzą się w sosie, nie martw się, w końcu się mieszają. Kontynuuj gotowanie sosu przez kolejne pięć minut, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Nie zapomnij przeszkadzać! Im grubszy SOS, tym łatwiej się pali.
Krok 7:
Sos jest gotowy. Należy go użyć niemal natychmiast, w przeciwnym razie na jego powierzchni utworzy się mleczna pianka. Jeśli przygotowujesz sos z wyprzedzeniem, pamiętaj, aby przykryć go folią spożywczą na wierzchu, aby ściśle przylegał do powierzchni.
często robię taki sos i nigdy nie mam problemu z gotowaniem. Najważniejsze jest, aby cały czas go mieszać.
W przypadku lasagne beszamel jest wytwarzany z dużej ilości mleka, minimum 800 ml, mniej może nie wystarczyć. Ważne jest, aby jego konsystencja nie była zbyt gęsta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g