Klasyczna wietnamska zupa pho bo

Pikantny, jasny, z dodatkiem wielu przypraw. Spróbuj! Pho Bo Classic to wietnamska zupa, która składa się z makaronu ryżowego, mięsa wołowego, bogatego bulionu i ziół. Im dłużej rosół jest gotowany, tym smaczniejsza jest gotowa zupa.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 6 g
tłuszcze 18 % 2 g
węglowodany 27 % 3 g
56 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować wietnamską zupę Pho Bo? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jakiego mięsa lepiej użyć? W przypadku bulionu weź wołowinę na kości lub miąższ z warstwami tłuszczu. Rosół na kości okaże się mocniejszy i bogatszy. Do samej zupy lepiej jest użyć kawałka świeżej polędwicy, zostanie ona dodana do talerza na surowo, więc powinna być dobrej jakości. Przygotuj wszystkie pozostałe składniki w ten sam sposób.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wołowinę na kości, wyślij na patelnię. Napełnij wodą i umieść na kuchence. Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz płomień do poniżej średniej i gotuj bulion przez 2-2, 5 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby bulion nabrał ciemnego pięknego koloru, musisz zwęglić cebulę i kawałki imbiru na otwartym ogniu. W domu możesz to zrobić za pomocą patelni i kuchenki. Umieść czystą, suchą patelnię na kuchence i podgrzej na dużym ogniu. Dużą nieobraną cebulę i mały kawałek imbiru dokładnie umyj i osusz serwetkami. Pokrój imbir na talerze, a cebulę na pół. Wyślij warzywa na patelnię i odstaw, aż się zwęglą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby proces przebiegał szybciej, naciśnij żarówki rękami, naciskając na patelnię. Uważaj, nie poparz się! Wyślij cebulę, kawałki imbiru, cynamon, goździki, anyż, nasiona kolendry na patelnię. Dodaj cukier i sól do smaku, bulion powinien być jasny, słono-słodki, bogaty. Dodawaj sól i cukier stopniowo, aż uzyskasz pożądany efekt. Pozostaw na około pół godziny lub nieco dłużej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Oczyść małą cebulę i spłucz. Użyłem czerwonej cebuli, w misce z zupą wygląda bardzo pięknie i apetycznie, możesz wziąć zwykłą cebulę. Umyj i osusz warzywa, papryczki chili i białą część młodej cebuli. Drobno posiekaj warzywa, a papryczki chili w cienkie pierścienie. Użyłem suszonych strąków ostrej papryki, złamałem kilka kawałków rękami do zupy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź gotowy bulion, wyrzuć kości i pokrój mięso na małe kawałki. Wyślij patelnię z bulionem do pieca, lekko zwiększ ogień i poczekaj, aż się zagotuje. Wyślij młodą cebulę do rondla i przytrzymaj przez kilka sekund, cebule powinny pozostać chrupiące. Wyjmij je i na razie odłóż na bok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój surową wołowinę na bardzo cienkie talerze. Aby ułatwić cięcie mięsa, wyślij je na chwilę do zamrażarki. Mrożony filet jest cięty bez większych trudności.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw bulion na kuchence, przed podaniem powinien się zagotować. Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzuć gotowy makaron do durszlaka i spłucz w zimnej wodzie, aby makaron się nie sklejał.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najciekawszą rzeczą do zrobienia jest zebranie zupy w talerzu. Weź głęboki talerz lub miskę. Ułóż makaron ryżowy ze zjeżdżalnią, a następnie dodaj gotowaną wołowinę i kilka kawałków surowego mięsa. Dodaj kilka krążków cebuli, chili do smaku i zioła. W tym momencie możesz dodać kawałek imbiru i kiełki soi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wrzący bulion do talerza, spróbuj wlać go na cienkie kawałki surowej wołowiny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pod wpływem gorącego bulionu wołowina osiągnie gotowość i zmieni kolor. Wybierz ilość bulionu dla siebie. Jeśli lubisz gęste zupy, wlej bardzo mało aromatycznego bulionu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj zupę na gorąco, dekorując klinem limonki. Jedzenie klasycznego Pho Bo pałeczkami bambusowymi. Gotowe!

Pho Bo to codzienne danie, które w Wietnamie wolą jeść przede wszystkim na śniadanie. Chcę zauważyć gęstą zupę, dla niektórych może się to wydawać niezwykłe.

najsmaczniejszy bulion to taki, który marnieje przez co najmniej 12 godzin, a zatem ogromne garnki gotują się, bez przesady, przez wiele dni na ulicach Wietnamu.

istnieje wiele przepisów na zupę Pho Bo, w zależności od regionu. Klasyczny jest zawsze przygotowywany z wołowiny. Najlepsza zupa, która jest przygotowywana z dwóch rodzajów wołowiny : gotowanej i półsurej (pokrojonej w bardzo cienkie talerze i parzonej bogatym wrzącym bulionem).

znając kilka subtelności gotowania Wietnamskiej zupy Pho Bo, możesz przygotować pyszne danie kuchni azjatyckiej w domu!

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal / 100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal / 100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal / 100g

Podobne przepisy