skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować wietnamską zupę Pho Bo? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jakiego mięsa lepiej użyć? W przypadku bulionu weź wołowinę na kości lub miąższ z warstwami tłuszczu. Rosół na kości okaże się mocniejszy i bogatszy. Do samej zupy lepiej jest użyć kawałka świeżej polędwicy, zostanie ona dodana do talerza na surowo, więc powinna być dobrej jakości. Przygotuj wszystkie pozostałe składniki w ten sam sposób.
Krok 2:
Opłucz wołowinę na kości, wyślij na patelnię. Napełnij wodą i umieść na kuchence. Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz płomień do poniżej średniej i gotuj bulion przez 2-2, 5 godziny.
Krok 3:
Aby bulion nabrał ciemnego pięknego koloru, musisz zwęglić cebulę i kawałki imbiru na otwartym ogniu. W domu możesz to zrobić za pomocą patelni i kuchenki. Umieść czystą, suchą patelnię na kuchence i podgrzej na dużym ogniu. Dużą nieobraną cebulę i mały kawałek imbiru dokładnie umyj i osusz serwetkami. Pokrój imbir na talerze, a cebulę na pół. Wyślij warzywa na patelnię i odstaw, aż się zwęglą.
Krok 4:
Aby proces przebiegał szybciej, naciśnij żarówki rękami, naciskając na patelnię. Uważaj, nie poparz się! Wyślij cebulę, kawałki imbiru, cynamon, goździki, anyż, nasiona kolendry na patelnię. Dodaj cukier i sól do smaku, bulion powinien być jasny, słono-słodki, bogaty. Dodawaj sól i cukier stopniowo, aż uzyskasz pożądany efekt. Pozostaw na około pół godziny lub nieco dłużej.
Krok 5:
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Oczyść małą cebulę i spłucz. Użyłem czerwonej cebuli, w misce z zupą wygląda bardzo pięknie i apetycznie, możesz wziąć zwykłą cebulę. Umyj i osusz warzywa, papryczki chili i białą część młodej cebuli. Drobno posiekaj warzywa, a papryczki chili w cienkie pierścienie. Użyłem suszonych strąków ostrej papryki, złamałem kilka kawałków rękami do zupy.
Krok 6:
Odcedź gotowy bulion, wyrzuć kości i pokrój mięso na małe kawałki. Wyślij patelnię z bulionem do pieca, lekko zwiększ ogień i poczekaj, aż się zagotuje. Wyślij młodą cebulę do rondla i przytrzymaj przez kilka sekund, cebule powinny pozostać chrupiące. Wyjmij je i na razie odłóż na bok.
Krok 7:
Pokrój surową wołowinę na bardzo cienkie talerze. Aby ułatwić cięcie mięsa, wyślij je na chwilę do zamrażarki. Mrożony filet jest cięty bez większych trudności.
Krok 8:
Pozostaw bulion na kuchence, przed podaniem powinien się zagotować. Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wrzuć gotowy makaron do durszlaka i spłucz w zimnej wodzie, aby makaron się nie sklejał.
Krok 9:
Najciekawszą rzeczą do zrobienia jest zebranie zupy w talerzu. Weź głęboki talerz lub miskę. Ułóż makaron ryżowy ze zjeżdżalnią, a następnie dodaj gotowaną wołowinę i kilka kawałków surowego mięsa. Dodaj kilka krążków cebuli, chili do smaku i zioła. W tym momencie możesz dodać kawałek imbiru i kiełki soi.
Krok 10:
Wlej wrzący bulion do talerza, spróbuj wlać go na cienkie kawałki surowej wołowiny.
Krok 11:
Pod wpływem gorącego bulionu wołowina osiągnie gotowość i zmieni kolor. Wybierz ilość bulionu dla siebie. Jeśli lubisz gęste zupy, wlej bardzo mało aromatycznego bulionu.
Krok 12:
Podawaj zupę na gorąco, dekorując klinem limonki. Jedzenie klasycznego Pho Bo pałeczkami bambusowymi. Gotowe!
Pho Bo to codzienne danie, które w Wietnamie wolą jeść przede wszystkim na śniadanie. Chcę zauważyć gęstą zupę, dla niektórych może się to wydawać niezwykłe.
najsmaczniejszy bulion to taki, który marnieje przez co najmniej 12 godzin, a zatem ogromne garnki gotują się, bez przesady, przez wiele dni na ulicach Wietnamu.
istnieje wiele przepisów na zupę Pho Bo, w zależności od regionu. Klasyczny jest zawsze przygotowywany z wołowiny. Najlepsza zupa, która jest przygotowywana z dwóch rodzajów wołowiny : gotowanej i półsurej (pokrojonej w bardzo cienkie talerze i parzonej bogatym wrzącym bulionem).
znając kilka subtelności gotowania Wietnamskiej zupy Pho Bo, możesz przygotować pyszne danie kuchni azjatyckiej w domu!
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal / 100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal / 100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal / 100g