ciasto Żółw klasyczny z kwaśną śmietaną

delikatne biszkopty w śmietanie kawowej. Jest to klasyczna wersja ciasta, bardzo lubiana przez dzieci i dorosłych ze względu na delikatny smak ciasta biszkoptowego, nie mdłą impregnację śmietaną i lekki posmak kawy i czekolady, który daje kakao. Bardzo poszukiwany na imprezy dla dzieci !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 61 % 34 g
307 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do ciasta powinny być takie same, w temperaturze pokojowej, więc jajka należy wcześniej zdobyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto biszkoptowe. Dokładnie umyte jajka rozbić do głębokiej miski, wstrząsnąć do piany i nie przestając ubijać, dodać szczyptę soli, stopniowo dodawać cukier. Ubijaj do puszystej gładkości, nie więcej. Możesz ubijać zarówno ręczną trzepaczką, jak i mikserem na niskich obrotach. Ciasto będzie przewiewne dzięki dobrze ubitym jajkom.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj suche składniki. Dodaj wanilinę, proszek do pieczenia, kakao do mąki. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiewanie, w dwóch lub trzech krokach wprowadzić mąkę do mieszanki jajecznej, mieszać do uzyskania gładkości. Gotowe ciasto okaże się jak rzadka śmietana, natychmiast zaczną tworzyć się bąbelki. Nie mieszaj już ciasta, delikatnie zgarnij łyżką stołową od krawędzi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż blachę do pieczenia natłuszczonym pergaminem lub matą do pieczenia wielokrotnego użytku. Wlać ciasto z wylewki łyżki, aby uzyskać okrągłe ciasto. Łyżeczką wlej półfabrykaty na nogi, ogon i trzy małe kółka na głowę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze t 180&039; około 10 - 13 minut. Usuń tortille na ruszcie w jednej warstwie. Więc wlej i upiecz całe ciasto. Wlać tortille o większej średnicy, średniej i mniejszej. Pozostaw wystarczającą odległość, ciasto wzrośnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Produkty do kremu. Masło powinno być miękkie. Wyjmij śmietanę z lodówki na 15 minut przed przygotowaniem kremu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotowujemy śmietankę kawową. Wlać cukier do miski, przesiać kakao i dobrze wymieszać. Dodaj miękkie masło i zmiel silikonową szpatułką, aż będzie gładka. Nie używam miksera, aby olej nie uwalniał wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W kilku krokach wprowadź śmietanę, dobrze wymieszaj, ale nie ubijaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy krem powinien być jednorodny, umiarkowanie słodki, o kremowym smaku kawy. Konsystencja stanie się nieco cieńsza niż kwaśna śmietana, ale najważniejsze jest, aby dobrze namoczyć ciasta - ciasta. W lodówce krem ustabilizuje się i zgęstnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbieranie ciasta żółwia. Zacznij od większych ciastek, zanurz je w śmietanie i rozłóż na talerzu, tworząc wzgórze-przyszłą skorupę żółwia. Następnie zanurz i ułóż średniej wielkości ciastka, starając się nie pozostawiać pustych przestrzeni, dodając krem w razie potrzeby.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Uformuj górną skorupę z małych, jeśli to możliwe, identycznych ciast. Nasmaruj dolną część nóg, ogon kremem i przymocuj je do naczynia, lekko popychając pod skorupą w odpowiednim miejscu. Dwie małe tortille na głowę zanurz całkowicie w śmietanie i przymocuj na środku. W trzecim małym kółku posmaruj tylko spód i przymocuj do dwóch dolnych ciast-głowa jest gotowa. Resztę kremu równomiernie rozprowadzić po całym cieście i pozostawić na stole do impregnacji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zrób lukier na kakao. Wlej cukier do małej patelni lub chochli, trochę soli, aby zrównoważyć smak, przesiać kakao, dobrze wymieszać. Dodaj śmietanę, mieszaj, aż będzie gładka i umieść na najmniejszym ogniu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciągle mieszając silikonową szpatułką, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą, jest bardzo szybki. Nie musisz gotować i doprowadzać do wrzenia. Gotowa glazura jest ciemna, jednorodna, szybko twardnieje. Smak jest słodki, kawowy, z bardzo lekką goryczką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj wierzch skorupy glazurą, narysuj oczy na głowie, usta, pazury na łapach. Glazurę można trzymać na ledwo ciepłym piecu, dzięki czemu łatwiej jest z nią pracować. Pozostaw ciasto na stole na pół godziny, a następnie wyjmij do dalszej impregnacji w lodówce. Ciasto jest gotowe i po kilku godzinach dobrze namoczone, możesz podać !

ten przepis przyniosła moja córka, gdy była nastolatką na przyjęciu urodzinowym przyjaciela. Ciasto spodobało się wszystkim gościom tak bardzo, że mama urodzinowej dziewczyny musiała podzielić się przepisem. Od tego czasu przepis żyje w naszej rodzinie, same dorosłe dziewczyny gotowały go, ponieważ wszystko jest niezwykle proste,smaczne i dostępne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy