pilaw z ciecierzycą w kotle

Chcesz mile zaskoczyć swoich gości, zaoferuj im ten pyszny pilaw. Bardzo udana, smaczna, nieco nietypowa, bardziej świąteczna wersja znanego orientalnego dania. W naszej rodzinie pilaw jest jednym z najbardziej lubianych drugich gorących dań. Przepis na pilaw z ciecierzycą również przypadł nam do gustu. Spróbuj I ty! Nawiasem mówiąc, możesz ugotować taki pilaw bez mięsa, ale będzie to zupełnie inne danie o innym smaku. Możesz włożyć suszony barabaris (5 g) do pilawu, nada potrawie przyjemną kwaskowatość!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 59 % 24 g
212 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty na pilaw z ciecierzycą. Wstępnie namocz ciecierzycę w ciepłej wodzie przez co najmniej 6 godzin (możesz przez całą noc), spuść z niej wodę. Ryż myjemy w siedmiu wodach i pozostawiamy w wodzie. Dokładnie umyj mięso. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Usuwamy jedną górną warstwę łuski z główek czosnku, pozostawiając je w całości, myjemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso kroimy w dużą kostkę. Grubo kroimy warzywa: cebulę w krążki o grubości 0,5 - 0,8 cm, marchewkę w paski o grubości 0,5 - 0,8 cm, długość - 4-5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do kotła lub woka, Ustaw na maksymalny ogień, dodaj 0,5 łyżki.łyżki soli, opuść małą obraną cebulę. Mieszając łyżką cedzakową, smażyć cebulę na złoty kolor. To znak, że olej wystarczająco się rozgrzał. Wyjmujemy cebulę, nie potrzebujemy jej więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mięso, energicznie mieszaj przez pierwsze kilka sekund, aby nie przykleiło się do ścian kotła. Smażyć mięso na maksymalnym ogniu przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje i utworzy złotą skórkę. Bez zmniejszania ognia dodaj cebulę. Od czasu do czasu mieszając smażyć do miękkości przez 5-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bez zmniejszania ognia wkładamy marchewki do kotła z mięsem i cebulą i smażymy je przez 10 minut do miękkości (naciskając krawędź łyżki cedzakowej na kawałek marchewki, możemy go łatwo podzielić).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ ciecierzyca nie lubi wrzącej wody na samym początku, wlej zimną wodę do kotła, aby przykryła smażenie i natychmiast zasypiaj spuchniętą ciecierzycę. Ogień jest bardzo mały, ponieważ im wolniej gotuje się zawartość kotła, tym smaczniejszy będzie pilaw. Dokładnie wymieszaj i poczekaj. Gdy zawartość kotła się zagotuje, sól, gotuj przez 5 minut i spróbuj soli, powinna być dobrze wyczuwalna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połowa normy Zira, czerwona ostra mielona papryka, kurkuma wsypana do kotła i ponownie wymieszaj zawartość. Powinien gotować się równomiernie i spokojnie. Aby go ugotować, potrzebujesz 30-40 minut, ale jeśli mięso było twarde, możesz gotować przez godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po raz ostatni wymieszaj zawartość kotła, wyrównaj go i połóż czosnek na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie połóż ryż na wierzchu. Wyrównaj ryż łyżką cedzakową za pomocą platformy w kotle i wlej wrzącą wodę przez łyżkę cedzakową, aby woda pokrywała ryż o 1-1, 5 cm. Robimy dość silny ogień i czekamy, aż ciecz zostanie wchłonięta przez ryż. W żadnym wypadku nie mieszaj gotowanego pilawu!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W końcu pojawił się ryż i cała ciecz wyparowała lub została wchłonięta. Ogień jest minimalny. Ryż zbieramy zjeżdżalnią w kotle. Wykonujemy 5-6 nakłuć nożem: jeden na środku zjeżdżalni do dołu i obok siebie, w kółko-reszta. Teraz zasypiamy w nich pozostałą zirę, pocierając ją w dłoniach. Pozostaw resztę wody do odparowania. Szczelnie zamknij kocioł pokrywką. Pozwól pilawowi parzyć przez 15-20 minut. Na koniec wymieszaj zawartość kotła i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy