skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie do zrobienia chaczapuri. Ta ilość jest przeznaczona dla dwóch dużych chaczapuri. Zrobiłam jedną porcję. Radzę wziąć małe jajka, moje C0 nie zmieściły się w Łodzi. Ser jest tradycyjnie używany przez suluguni, ale jeśli masz tylko zwykły, weź go, nie będzie gruziński, ale także smaczny.
Krok 2:
Weź miskę, włóż do niej twaróg, jajko i mąkę. Dodaj szczyptę soli.
Krok 3:
Wymieszaj wszystkie składniki widelcem. Powinno być dość gęste ciasto. Miałem bardzo płynny twaróg i duże jajko, moje ciasto wyszło cienkie. Był trudniejszy do uformowania, pieczony dłużej, trochę rozmazany, ale nadal był bardzo smaczny.
Krok 4:
Weź blachę do pieczenia, przykryj ją papierem do pieczenia. Rozłóż na nim ciasto. Uformuj z niego łódź z bokami. Wygodniej jest to zrobić mokrymi rękami. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umieść w nim blachę do pieczenia z łodzią na 10-15 minut.
Krok 5:
Podczas pieczenia bazy zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 6:
Ciasto powinno się upiec na złoty kolor. Mój potrzebował około 25 minut. Więc lepiej skup się na wyglądzie. Wyjmij blachę do pieczenia z podstawą z piekarnika, nie wyłączaj piekarnika. Wlej starty ser na środek łodzi. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika.
Krok 7:
Poczekaj, aż ser się stopi, Zajęło mi to około 5 minut. Ponownie wyjmij blachę do pieczenia.
Krok 8:
Użyj widelca, aby w środku sera zrobić wgłębienie w kształcie żółtka. Wlej tam jajko. Wygodniej będzie najpierw rozbić go na osobny kubek. Ponieważ boki łodzi rozmazały mi się, a jajko było duże, białko już się nie zmieściło. Żółtko dla dokładności przesunąłem łyżką.
Krok 9:
Włóż ponownie blachę do pieczenia chaczapuri do piekarnika. Poczekaj, aż białko zmieni kolor na biały. Żółtko powinno tylko chwycić się z góry. Wyjmij chaczapuri z piekarnika i natychmiast podawaj. Jedzą chaczapuri, odłamując kawałek ciasta z serem i zanurzając go w rozlanym żółtku.
bardzo lubię chaczapuri, próbowałem tej opcji po raz pierwszy. I podobało mi się! Gotuje się szybko, produkty są proste, smak jest wspaniały. Różnica jest tylko w teście. Spróbuj!
aby jeszcze bardziej obniżyć kaloryczność potrawy, użyj mąki ryżowej.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal / 100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g