ciasto Gniazdo głuszca

oryginalne ciasto ozdobi stół na każdą okazję! Oczywiście, aby zrobić to ciasto, będziesz musiał włożyć wysiłek i poświęcić czas, ale wynik jest tego wart. Bardzo smaczne, słodkie, nasączone kremem ciasto z orzechami i kawałkami czekolady. Zupełnie nietypowy kształt i wygląd!
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 63 % 40 g
337 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka do miski, ubij je trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier (200 g) do jajek, nie przerywając ubijania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masło (200 g) zetrzyj na grubej tarce, dodaj do mieszanki jajeczno-cukrowej. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wlej mieszaninę jajek, masła i cukru do mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być miękkie i nieprzylepne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego(w sumie około 30 sztuk). W każdej kulce włóż do środka orzech migdałowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż na niej kulki. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25 minut (powinny mieć złoty kolor).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie przygotuj krem. W misce wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    5-8 sztuk zanurz kulki w śmietanie, zanurzając, trzymaj je w nim przez 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż namoczone w śmietanie kulki na szerokim talerzu wokół krawędzi, tworząc Gniazdo.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij trzy kulki, aby wyglądały jak jajka. Na koniec zaimpregnujemy je kremem. Na razie odłóż okruchy na bok.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przejdź do glazury. Podgrzej garnek z mlekiem, wlej do niego kakao i cukier (80 g), mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj masło (50 gr), dobrze wymieszaj, aby szybciej się stopiło. Podgrzewaj lukier przez 2 minuty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż gniazdo ze wszystkich kulek, pozwól mu stwardnieć, wkładając z nim naczynie do lodówki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Polej Gniazdo lukrem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp okruchami zarezerwowanymi na później (dwie trzecie) i posiekaną czekoladą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Do pozostałej śmietany dodaj pozostałe okruchy, wymieszaj. Jest to konieczne, aby & quot; jajka & quot; były nakrapiane.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Puste miejsca przycięte w kształcie jajka należy namoczyć w śmietanie przez 15-20 minut. Następnie pozwól kremowi zestalić się, na co włóż & quot; jajka & quot; do lodówki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Umieść "jaja głuszca" na środku gniazda. Ciasto można podawać na stole lub pozostawić do namoczenia przez kilka godzin w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy