skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Rozbij jajka do miski, ubij je trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj cukier (200 g) do jajek, nie przerywając ubijania.
Krok 4:
Masło (200 g) zetrzyj na grubej tarce, dodaj do mieszanki jajeczno-cukrowej. Wymieszać.
Krok 5:
Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wlej mieszaninę jajek, masła i cukru do mąki.
Krok 6:
Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być miękkie i nieprzylepne.
Krok 7:
Podziel ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego(w sumie około 30 sztuk). W każdej kulce włóż do środka orzech migdałowy.
Krok 8:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż na niej kulki. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25 minut (powinny mieć złoty kolor).
Krok 9:
W tym czasie przygotuj krem. W misce wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem.
Krok 10:
5-8 sztuk zanurz kulki w śmietanie, zanurzając, trzymaj je w nim przez 20 minut.
Krok 11:
Ułóż namoczone w śmietanie kulki na szerokim talerzu wokół krawędzi, tworząc Gniazdo.
Krok 12:
Wytnij trzy kulki, aby wyglądały jak jajka. Na koniec zaimpregnujemy je kremem. Na razie odłóż okruchy na bok.
Krok 13:
Przejdź do glazury. Podgrzej garnek z mlekiem, wlej do niego kakao i cukier (80 g), mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 14:
Dodaj masło (50 gr), dobrze wymieszaj, aby szybciej się stopiło. Podgrzewaj lukier przez 2 minuty.
Krok 15:
Włóż gniazdo ze wszystkich kulek, pozwól mu stwardnieć, wkładając z nim naczynie do lodówki.
Krok 16:
Polej Gniazdo lukrem.
Krok 17:
Posyp okruchami zarezerwowanymi na później (dwie trzecie) i posiekaną czekoladą.
Krok 18:
Do pozostałej śmietany dodaj pozostałe okruchy, wymieszaj. Jest to konieczne, aby & quot; jajka & quot; były nakrapiane.
Krok 19:
Puste miejsca przycięte w kształcie jajka należy namoczyć w śmietanie przez 15-20 minut. Następnie pozwól kremowi zestalić się, na co włóż & quot; jajka & quot; do lodówki.
Krok 20:
Umieść "jaja głuszca" na środku gniazda. Ciasto można podawać na stole lub pozostawić do namoczenia przez kilka godzin w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g