skład / składniki
gotowanie krok po kroku
każda matka chce, aby jej dziecko jadło nie tylko obfite i smaczne jedzenie, ale także zdrowe. Oczywiście tylko troskliwa matka może przygotować takie jedzenie. Od moich nastoletnich lat mam w swoim arsenale przepis na niesamowite ciasteczka kefirowe. To o nim opowiem teraz. Zaczynamy więc przygotowywać tę słodycz od tego, że dokładnie mieszamy granulowany cukier z lekko rozgrzanym kefirem, a następnie dodajemy do mieszanki około szczypty soli. Następnie zetrzyj zimną margarynę (lub masło) na średniej tarce, a następnie dodaj do niej około szczypty sody oczyszczonej. Teraz dokładnie wymieszaj wszystkie nasze składniki, a następnie stopniowo wlej wcześniej przesianą mąkę do powstałej masy. Następnie z powstałego ciasta zwijamy ciastka o tej samej wielkości na blasze do pieczenia pokrytej olejem. Teraz wkładamy nasze półgotowane ciasteczka do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g