ciasto bananowe

białe i czekoladowe ciasta, a biszkopt piecze się sam! Ciasto biszkoptowe z czekoladowo-waniliowymi ciastami z kremem i bananami. Taka wyspa w postaci Banana przypadnie do gustu wszystkim: od małych do dużych. Ma oryginalny kształt i przyjemny smak. I upieczemy tylko jedno ciasto! Jak? Powiem Ci wszystko!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 74 % 32 g
203 kcal
IG: 6 / 21 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopty, potrzebujesz: cukru, cukru waniliowego, jajek o temperaturze pokojowej, mąki, proszku do pieczenia, proszku kakaowego i skrobi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier do naczynia do ubijania. Umyj jajka i wbij je tam. Ubijaj mikserem przez pięć minut. Najpierw przy minimalnej prędkości, a następnie stopniowo ją zwiększając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masa powinna zwiększyć objętość, a trzepaczka pozostawić delikatnie topiące się media na powierzchni. Konsystencja jest podobna do tej Na zdjęciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na pół. Podzieliłem na oko, a do dokładnego wyniku potrzebna będzie waga kuchenna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do miski z białym ciastem biszkopt dodaj połowę (30 gramów) mąki przesianej dwa razy, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżki cukru waniliowego i całą skrobię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj składniki szpatułką do gotowania, wyrabiając ciasto od dołu do góry, od krawędzi do środka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce z ciastem na biszkopt czekoladowy dodaj pozostałą połowę (30 gramów) mąki przesianej dwa razy, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżki cukru waniliowego i całe kakao.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj ciasto czekoladowe, aż będzie gładkie, pracując szpatułką w tym samym wzorze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj dno naczynia do pieczenia olejem słonecznikowym. I jednocześnie! zacznij wlewać do niego białe i czekoladowe ciasto po przeciwnych stronach, aby każdy rodzaj ciasta wypełnił połowę formy. Główna część ciasta będzie w formie, a to, co pozostanie na ściankach misek, można rozłożyć szpatułką. Ciasto, zgodnie z prawami fizyki, nie będzie się mieszać, między częścią białą i czekoladową utworzy się wyraźna granica. Mój kształt ma średnicę wewnętrzną - 18 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Biszkopt piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Sprawdź stopień gotowości drewnianym szpikulcem, wyjmij i ostudź. Ostrym nożem pokrój biszkopt na pół.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij sylwetkę banana z papieru i wytnij cztery puste biszkopty małym ostrym nożem: dwa czekoladowe i dwa białe. Będą to warstwy ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W małym rondlu wbij umyte jajko kurze, dodaj cukier, mąkę i śmietanę. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Krem powinien być gęsty. Zdejmij go z ognia i ostudź trochę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj impregnat do ciast. Wystarczy wymieszać wodę z sokiem z cytryny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dwie łyżki kremu przełożyć do osobnej miski. Dodaj do niego kilka kropli żółtego barwnika spożywczego i wymieszaj. Żółty krem będzie potrzebny do dekoracji.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dojrzały banan obrać i pokroić w cienkie pierścienie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Montaż ciasta. Przenieś pierwsze ciasto czekoladowe na talerz do podania. Namocz go kilkoma łyżkami impregnatu cytrynowego. Rozłóż jedną trzecią białego kremu na wierzchu. I rozłóż koła banana na wierzchu. Następnie białe ciasto, impregnacja i druga trzecia kremu (bez Banana). Następnie ciasto czekoladowe, impregnacja, reszta śmietany i banany.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ostatnie to białe ciasto i impregnacja. W przygotowanym żółtym śmietanie dodaj łyżkę wody i wymieszaj. Krem stanie się bardziej giętki. Łyżką rozprowadź żółty krem na cieście, cofając się o 3 milimetry od krawędzi.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozpuść czekoladę na patelni na małym ogniu. Przenieś do torby do gotowania i narysuj kontur Banana, stos i kilka pasków. Pozostaw ciasto w lodówce do namoczenia na dwie godziny. Po czym jest gotowy do podania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal / 100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy