skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopty, potrzebujesz: cukru, cukru waniliowego, jajek o temperaturze pokojowej, mąki, proszku do pieczenia, proszku kakaowego i skrobi.
Krok 2:
Wlej cukier do naczynia do ubijania. Umyj jajka i wbij je tam. Ubijaj mikserem przez pięć minut. Najpierw przy minimalnej prędkości, a następnie stopniowo ją zwiększając.
Krok 3:
Masa powinna zwiększyć objętość, a trzepaczka pozostawić delikatnie topiące się media na powierzchni. Konsystencja jest podobna do tej Na zdjęciu.
Krok 4:
Podziel ciasto na pół. Podzieliłem na oko, a do dokładnego wyniku potrzebna będzie waga kuchenna.
Krok 5:
Do miski z białym ciastem biszkopt dodaj połowę (30 gramów) mąki przesianej dwa razy, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżki cukru waniliowego i całą skrobię.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj składniki szpatułką do gotowania, wyrabiając ciasto od dołu do góry, od krawędzi do środka.
Krok 7:
W misce z ciastem na biszkopt czekoladowy dodaj pozostałą połowę (30 gramów) mąki przesianej dwa razy, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżki cukru waniliowego i całe kakao.
Krok 8:
Wymieszaj ciasto czekoladowe, aż będzie gładkie, pracując szpatułką w tym samym wzorze.
Krok 9:
Nasmaruj dno naczynia do pieczenia olejem słonecznikowym. I jednocześnie! zacznij wlewać do niego białe i czekoladowe ciasto po przeciwnych stronach, aby każdy rodzaj ciasta wypełnił połowę formy. Główna część ciasta będzie w formie, a to, co pozostanie na ściankach misek, można rozłożyć szpatułką. Ciasto, zgodnie z prawami fizyki, nie będzie się mieszać, między częścią białą i czekoladową utworzy się wyraźna granica. Mój kształt ma średnicę wewnętrzną - 18 cm.
Krok 10:
Biszkopt piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Sprawdź stopień gotowości drewnianym szpikulcem, wyjmij i ostudź. Ostrym nożem pokrój biszkopt na pół.
Krok 11:
Wytnij sylwetkę banana z papieru i wytnij cztery puste biszkopty małym ostrym nożem: dwa czekoladowe i dwa białe. Będą to warstwy ciasta.
Krok 12:
W małym rondlu wbij umyte jajko kurze, dodaj cukier, mąkę i śmietanę. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Krok 13:
Krem powinien być gęsty. Zdejmij go z ognia i ostudź trochę.
Krok 14:
Przygotuj impregnat do ciast. Wystarczy wymieszać wodę z sokiem z cytryny.
Krok 15:
Dwie łyżki kremu przełożyć do osobnej miski. Dodaj do niego kilka kropli żółtego barwnika spożywczego i wymieszaj. Żółty krem będzie potrzebny do dekoracji.
Krok 16:
Dojrzały banan obrać i pokroić w cienkie pierścienie.
Krok 17:
Montaż ciasta. Przenieś pierwsze ciasto czekoladowe na talerz do podania. Namocz go kilkoma łyżkami impregnatu cytrynowego. Rozłóż jedną trzecią białego kremu na wierzchu. I rozłóż koła banana na wierzchu. Następnie białe ciasto, impregnacja i druga trzecia kremu (bez Banana). Następnie ciasto czekoladowe, impregnacja, reszta śmietany i banany.
Krok 18:
Ostatnie to białe ciasto i impregnacja. W przygotowanym żółtym śmietanie dodaj łyżkę wody i wymieszaj. Krem stanie się bardziej giętki. Łyżką rozprowadź żółty krem na cieście, cofając się o 3 milimetry od krawędzi.
Krok 19:
Rozpuść czekoladę na patelni na małym ogniu. Przenieś do torby do gotowania i narysuj kontur Banana, stos i kilka pasków. Pozostaw ciasto w lodówce do namoczenia na dwie godziny. Po czym jest gotowy do podania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal / 100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g