skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować kaszę gryczaną z pieczarkami, potrzebujesz następujących produktów: kasza gryczana, pieczarki, marchewka, trochę oleju roślinnego, trochę świeżych ziół, sól i przyprawy do smaku.
Krok 2:
Natychmiast ugotuj kaszę gryczaną, w tym celu dokładnie spłucz, włóż do rondla, zalej wodą, dodaj trochę soli. Aby poprawić smak potrawy, możesz również dodać małą szczyptę cukru i 1 łyżkę.l roztopione masło. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj owsiankę przez 15-20 minut.
Krok 3:
Podczas gotowania kaszy gryczanej poświęć wolny czas na przygotowanie lekkiego smażenia z marchwi i pieczarek. Aby to zrobić, dokładnie opłucz grzyby, Usuń nożem i po prostu odetnij wszystkie wątpliwe miejsca, brudne i ciemne. Przygotowane w ten sposób pieczarki pokroić w plasterki o dowolnym kształcie: talerze lub kostki. Umyj marchewki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż i podgrzej przyprawy w oleju. Dodaj posiekane pieczarki i marchewki, smaż te produkty razem, aż lekko się zrumienią, od czasu do czasu mieszając smażenie. Pod koniec gotowania dodaj czyste i drobno posiekane warzywa.
Krok 5:
Włóż całość lub część gotowej kaszy gryczanej do gotowego smażenia grzybów. W tym przypadku dodałem tylko połowę owsianki, aby w gotowym naczyniu było więcej pieczarek.
przyprawy takie jak czarny mielony pieprz, curry, kurkuma, liść laurowy, asafetida są bardzo dobre dla tego dania i zdecydowanie spróbuj umieścić włoskie (lub prowansalskie) zioła.
kaszę gryczaną z pieczarkami można urozmaicić, dodając słodką paprykę, cebulę, trochę sera Adyghe na etapie smażenia grzybów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g