domowe bułki z krewetkami

bułki z krewetkami i ogórkiem to świeża nuta w Twoim menu. Świeże nie tylko dlatego, że jest ogórek. Nowe danie. Nowy smak. Nowe nastroje. Spróbuj raz, chcesz kontynuować, ponieważ rolki to wiele odmian i akcentów. Pyszne i niskokaloryczne wykwintne jedzenie wkrótce zostanie zapisane w twojej diecie. W końcu nadaje się na każdą okazję. Rolki są cięte na równe części ostrym nożem. Podawany z sosem sojowym, z marynowanym imbirem i Wasabi.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 55 % 16 g
156 kcal
IG: 6 / 88 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe bułki z krewetkami? Zacznij od ryżu. Posortuj go.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie spłucz, tak aby woda po spłukaniu była czysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij ryż wodą (aby przykrył go 1.5-2 palcami). Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj zgodnie z instrukcją. Na koniec przykryłem rondel pokrywką, wyłączyłem ogień i odczekałem 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli masz świeże krewetki, ugotuj je. Miałem lody Królewskie. Rozmroziłem je w wodzie, aby później łatwo było je wyczyścić. Nie prześwietlaj w wodzie!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie, po zdjęciu skorupy, usunąłem jelita (cienkie nacięcie należy wykonać z tyłu krewetki i wyciągnąć cienką nić) i nawleczyłem na szaszłyki. Tak więc krewetki będą gładsze, gdy napełnimy je wrzącą wodą, a następnie położymy na ryżu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby krewetki miały bardziej pikantny smak, zalałem je wrzącym roztworem soku z cytryny, soli i wody (wszystko do smaku). Odstaw na kilka minut. Następnie odcedź tę mieszaninę i włóż krewetki do miski bez usuwania szaszłyków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bardzo szybko przygotuj dressing z łyżeczką wrzącej wody, taką samą ilością cukru i octu ryżowego. Możesz spróbować I zmienić proporcje składników. Na przykład nalałem trochę więcej wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ogórek, obierając. Niech będą takie paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój paprykę – dla piękna i smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    To wszystko. Wlej sos do wciąż gorącego ryżu. Wymieszać. Pozwól mu ostygnąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj matę folią, połóż na niej nori. Mocząc ręce w wodzie (umieść filiżankę wody obok siebie), rozłóż cienką warstwę ryżu. Pamiętaj tylko, aby zostawić pusty pasek nori po drugiej stronie (1,5-2 cm).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż krewetki, ogórek i paprykę na całej szerokości nori na ryżu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzch posmaruj nadzienie rolkowe majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozostaje nam zwinąć rolkę. Ale nawet teraz nie możesz go wyciąć. Niech się położy, ubije.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po 10 minutach pokrój rolkę ostrym nożem. I podawaj.

i więcej porad

do krewetek można dodać dowolne inne warzywa.

lepiej jest wziąć duże krewetki, ponieważ w przekroju małe nie będą widoczne-jest to szczególnie prawdziwe w przypadku świątecznego stołu, gdy czekasz na gości.

ryż można ugotować więcej, ponieważ będziesz chciał poeksperymentować z dodatkami.

Dostosuj proporcje octu i innych składników w sosie. Po pierwszym lub drugim czasie nauczysz się to robić.

owijając rolkę, pomagaj palcami-wbijając je w każdy obrót nadzieniem i ryżem. Po nadaniu rolce pożądanego kształtu-okrągłego, kwadratowego lub trójkątnego, lekko dociśnij, a następnie odstaw, aby rolka nie rozpadła się podczas krojenia.

nie możesz wziąć majonezu, ale miękki ser śmietankowy.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal / 100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy