skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe bułki z krewetkami? Zacznij od ryżu. Posortuj go.
Krok 2:
Następnie spłucz, tak aby woda po spłukaniu była czysta.
Krok 3:
Napełnij ryż wodą (aby przykrył go 1.5-2 palcami). Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj zgodnie z instrukcją. Na koniec przykryłem rondel pokrywką, wyłączyłem ogień i odczekałem 10 minut.
Krok 4:
Jeśli masz świeże krewetki, ugotuj je. Miałem lody Królewskie. Rozmroziłem je w wodzie, aby później łatwo było je wyczyścić. Nie prześwietlaj w wodzie!
Krok 5:
Następnie, po zdjęciu skorupy, usunąłem jelita (cienkie nacięcie należy wykonać z tyłu krewetki i wyciągnąć cienką nić) i nawleczyłem na szaszłyki. Tak więc krewetki będą gładsze, gdy napełnimy je wrzącą wodą, a następnie położymy na ryżu.
Krok 6:
Aby krewetki miały bardziej pikantny smak, zalałem je wrzącym roztworem soku z cytryny, soli i wody (wszystko do smaku). Odstaw na kilka minut. Następnie odcedź tę mieszaninę i włóż krewetki do miski bez usuwania szaszłyków.
Krok 7:
Bardzo szybko przygotuj dressing z łyżeczką wrzącej wody, taką samą ilością cukru i octu ryżowego. Możesz spróbować I zmienić proporcje składników. Na przykład nalałem trochę więcej wody.
Krok 8:
Pokrój ogórek, obierając. Niech będą takie paski.
Krok 9:
Pokrój paprykę – dla piękna i smaku.
Krok 10:
To wszystko. Wlej sos do wciąż gorącego ryżu. Wymieszać. Pozwól mu ostygnąć.
Krok 11:
Przykryj matę folią, połóż na niej nori. Mocząc ręce w wodzie (umieść filiżankę wody obok siebie), rozłóż cienką warstwę ryżu. Pamiętaj tylko, aby zostawić pusty pasek nori po drugiej stronie (1,5-2 cm).
Krok 12:
Połóż krewetki, ogórek i paprykę na całej szerokości nori na ryżu.
Krok 13:
Na wierzch posmaruj nadzienie rolkowe majonezem.
Krok 14:
Pozostaje nam zwinąć rolkę. Ale nawet teraz nie możesz go wyciąć. Niech się położy, ubije.
Krok 15:
Po 10 minutach pokrój rolkę ostrym nożem. I podawaj.
i więcej porad
do krewetek można dodać dowolne inne warzywa.
lepiej jest wziąć duże krewetki, ponieważ w przekroju małe nie będą widoczne-jest to szczególnie prawdziwe w przypadku świątecznego stołu, gdy czekasz na gości.
ryż można ugotować więcej, ponieważ będziesz chciał poeksperymentować z dodatkami.
Dostosuj proporcje octu i innych składników w sosie. Po pierwszym lub drugim czasie nauczysz się to robić.
owijając rolkę, pomagaj palcami-wbijając je w każdy obrót nadzieniem i ryżem. Po nadaniu rolce pożądanego kształtu-okrągłego, kwadratowego lub trójkątnego, lekko dociśnij, a następnie odstaw, aby rolka nie rozpadła się podczas krojenia.
nie możesz wziąć majonezu, ale miękki ser śmietankowy.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal / 100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g