skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę szprotową w sosie pomidorowym z ziemniakami i ryżem? Przygotuj składniki. Dokładnie umyj warzywa pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, a następnie osusz. Wybierz wysokiej jakości szprot, smaczny, od zaufanego producenta. Każdy ryż jest odpowiedni-Okrągły, Długi, parzony, który jest. Zamiast wody możesz użyć bulionu rybnego lub warzywnego.
Krok 2:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Obierz marchewki, a następnie zetrzyj na grubej lub średniej tarce.
Krok 4:
Ryż dokładnie spłucz w kilku wodach, aby usunąć nadmiar skrobi-wtedy nie skleja się podczas gotowania.
Krok 5:
Zagotuj wodę lub bulion. Włóż do niego ziemniaki, marchewkę, liść laurowy i sól. Ponownie zagotuj na średnim ogniu.
Krok 6:
Gdy woda się zagotuje, dodaj umyty ryż.
Krok 7:
Przykryj patelnię pokrywką, podczas gdy powinna pozostać mała szczelina, aby para mogła uciec — jest to ważne podczas gotowania potraw z ryżem, w przeciwnym razie mogą uciec. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 8:
Dodaj szprot w pomidorach do zupy. Gotuj przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
Krok 9:
Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw na około 10 minut.
Krok 10:
Wlej zupę do misek i podawaj, posypując posiekanymi ziołami, jeśli chcesz. Smacznego!
zamiast ryżu w zupie można użyć dowolnego innego zboża, na przykład gryki, prosa, jęczmienia jęczmiennego. A nawet makaron.
jeśli dodasz świeże pomidory, będzie zdecydowanie smaczniejszy.
lepiej podawać takie danie z chlebem żytnim lub chrupiącymi grzankami.
jeśli dodasz kapustę i buraki do pozostałych składników, otrzymasz wspaniały Barszcz.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g