skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania zupy.
Krok 2:
Wstępnie rozmrożone krewetki obierz: oderwij głowę, usuń skorupę z łapami. Ponieważ krewetki są małe, przełyku nie można usunąć.
Krok 3:
Następnie musisz przygotować warzywa: pokrój cebulę w kostkę – pieczarki w talerze, ząbki czosnku w małe plasterki, pokrój pomidory koktajlowe na 4 części.
Krok 4:
W małym rondlu rozgrzej olej roślinny. W nim lekko smażyć kostki cebuli i plasterki pomidora koktajlowego przez 3 minuty.
Krok 5:
Po upływie czasu zalej zawartość garnka wodą i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, dodaj sos Tom Yam do bulionu i dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Następnie dodaj pokrojone pieczarki i obrane krewetki do garnka. Kontynuuj gotowanie zupy, aż grzyby i krewetki będą gotowe (około 4 minut). Zamknij gotową zupę pokrywką i odstaw na bok.
Krok 7:
Następnie musisz ugotować krewetki tempura. Aby to zrobić, należy oczyścić duże krewetki: oderwać głowę, usunąć skorupę z nogami i usunąć przewód pokarmowy, który znajduje się wzdłuż całego grzbietu krewetki.
Krok 8:
Oczyszczone krewetki osuszyć ręcznikami papierowymi, lekko posolić i obtoczyć w mące.
Krok 9:
Przygotuj ciasto: użyj widelca, aby wstrząsnąć jajkiem kurzym, dodaj mleko i jeszcze trochę ubij widelcem.
Krok 10:
Przygotowane krewetki, trzymając za ogon, zanurz w cieście, a następnie w płatkach.
Krok 11:
Następnie panierowane krewetki zanurz w głębokim tłuszczu i smaż z obu stron na złoty kolor. Przenieś smażone krewetki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. W ten sposób nadmiar oleju zniknie.
Krok 12:
Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 13:
Ciepłą zupę przelać na głębokie talerze, dodać niewielką ilość soku z limonki, posypać posiekaną kolendrą, na wierzch ułożyć krewetki tempura.
gotuję zupę na tyle gęstą, że nie podaję miski z ryżem do zupy. Królewska Laotańska wersja Tom Yama sugeruje, że ryż jest dodawany bezpośrednio do samej zupy. We współczesnej kuchni istnieje ogromna różnorodność opcji przygotowania tej zupy. Robiłam najpopularniejszą wersję "Tom Yam Kung", czyli z krewetkami. Zupa jest również przygotowywana z rybą (Tom Yam Paa), z kurczakiem (Tom Yam Gai), z owocami morza: kalmarami, krewetkami, przegrzebkami, małżami (Tom Yam Thale), z krewetkami na mleku kokosowym (Tom Yam nam Khon), a nawet na bazie golonki wieprzowej (Tom Yam ka mu).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g