klasyczna sałatka Mimoza z różowym łososiem w puszkach i serem

bardzo smaczne, bardzo delikatne, jasne, wiosenne, piękne! Klasyczna sałatka Mimoza z różowym łososiem w puszkach dla wielu stała się ulubioną w uzasadniony sposób. Jest zaskakująco delikatny, a jednocześnie bardzo prosty, z produktów, które prawie zawsze ma w kuchni każda gospodyni domowa. Z różnych konserw-inny smak!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 13 % 4 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Mimoza z różowym łososiem w puszkach? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem średniej wielkości warzywa. Jaja kategorii C1. Jeśli jajka są małe, weź 4. Wybierz dowolny majonez według własnego gustu. Mam dom. Weź różowego łososia w puszkach we własnym soku lub w oleju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj korzenie szczotką lub sztywną gąbką pod bieżącą wodą. Warzywa zalać wodą w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu do miękkości. Spuść wodę, ostudź warzywa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka gotować na twardo przez 7-8 minut po ugotowaniu. Jajka na twardo zalej zimną wodą, aby ostygły i lepiej obierały się ze skorupy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij różowego łososia ze słoika, usuń duże kości grzbietu. Rozgnieć rybę widelcem. Jednocześnie dodaję płyn z ryb, aby sałatka była bardziej soczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz schłodzone warzywa, posiekaj ziemniaki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj również marchewki na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą drobnej tarki posiekaj ser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz jajka. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas formowania sałatki wygodnie jest użyć pierścienia do serwowania. Użyłem dzielonej formy o średnicy 18 cm, połóż warstwę ziemniaków na talerzu o odpowiedniej wielkości, Posol.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zastosuj majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa to różowy łosoś w puszkach, znowu majonez. Następnie ułóż startą marchewkę i majonez. Trochę solić marchewki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzch ułożyć starty ser, posmarować majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż białka ostatnią warstwą, lekko posmaruj majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj sałatkę zgodnie z życzeniem, używając drobno startych żółtek i koperku. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

dzięki mieleniu składników sałatka Mimoza jest bardzo delikatna i soczysta. Ser nadaje wyjątkowy, jeszcze delikatniejszy smak.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Różowy łosoś konserwowy - 136   kcal/100g

Podobne przepisy