skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Mimoza z różowym łososiem w puszkach? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem średniej wielkości warzywa. Jaja kategorii C1. Jeśli jajka są małe, weź 4. Wybierz dowolny majonez według własnego gustu. Mam dom. Weź różowego łososia w puszkach we własnym soku lub w oleju.
Krok 2:
Umyj korzenie szczotką lub sztywną gąbką pod bieżącą wodą. Warzywa zalać wodą w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu do miękkości. Spuść wodę, ostudź warzywa.
Krok 3:
Jajka gotować na twardo przez 7-8 minut po ugotowaniu. Jajka na twardo zalej zimną wodą, aby ostygły i lepiej obierały się ze skorupy.
Krok 4:
Wyjmij różowego łososia ze słoika, usuń duże kości grzbietu. Rozgnieć rybę widelcem. Jednocześnie dodaję płyn z ryb, aby sałatka była bardziej soczysta.
Krok 5:
Obierz schłodzone warzywa, posiekaj ziemniaki na grubej tarce.
Krok 6:
Zetrzyj również marchewki na grubej tarce.
Krok 7:
Za pomocą drobnej tarki posiekaj ser.
Krok 8:
Obierz jajka. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 9:
Podczas formowania sałatki wygodnie jest użyć pierścienia do serwowania. Użyłem dzielonej formy o średnicy 18 cm, połóż warstwę ziemniaków na talerzu o odpowiedniej wielkości, Posol.
Krok 10:
Zastosuj majonez.
Krok 11:
Następna warstwa to różowy łosoś w puszkach, znowu majonez. Następnie ułóż startą marchewkę i majonez. Trochę solić marchewki.
Krok 12:
Na wierzch ułożyć starty ser, posmarować majonezem.
Krok 13:
Ułóż białka ostatnią warstwą, lekko posmaruj majonezem.
Krok 14:
Udekoruj sałatkę zgodnie z życzeniem, używając drobno startych żółtek i koperku. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia.
Krok 15:
Smacznego!
dzięki mieleniu składników sałatka Mimoza jest bardzo delikatna i soczysta. Ser nadaje wyjątkowy, jeszcze delikatniejszy smak.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal/100g