skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rolki tempury w domu? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Do nadzienia weź lekko solonego łososia, łososia lub różowego łososia. Awokado będzie bardzo skuteczne ze wszystkimi produktami, więc używaj go również, jeśli to możliwe.
Krok 2:
Wlej ocet ryżowy do małego głębokiego pojemnika, dodaj cukier i wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Opłucz ryż w czystej zimnej wodzie. Wyślij go do rondla, zalej wodą, Posol do smaku i gotuj do całkowitego ugotowania przez 12-15 minut. Wlej ocet do gotowego ryżu, wymieszaj i pozostaw na 20 minut, aby ryż ostygł.
Krok 4:
Na płaskiej powierzchni rozłóż matę do formowania rolek. Ułóż arkusz nori gładką powierzchnią skierowaną w dół.
Krok 5:
Rozłóż gotowany ryż równą, niezbyt grubą warstwą, nie sięgając do jednej krawędzi nori o 2 centymetry.
Krok 6:
Na ryżu ułóż ser śmietankowy, kawałki czerwonej ryby i ogórek, wstępnie pokrojony w cienkie paski. Nori, gdzie nie ma ryżu, posmaruj palcami zimną wodą.
Krok 7:
Delikatnie zacznij zwijać matę od dołu do góry, jak na zdjęciu.
Krok 8:
Uformuj bułkę, staraj się, aby była jak najmocniejsza.
Krok 9:
Ubij jajko trzepaczką lub widelcem, aż będzie gładkie. Wlej go na płaski talerz. Wlej bułkę tartą do innego talerza.
Krok 10:
Pokrój rolkę na pół, więc wygodniej będzie ją dalej smażyć. Najpierw zwiń bułkę w masę jajeczną.
Krok 11:
Następnie w bułce tartej.
Krok 12:
Na patelni z wysokimi krawędziami rozgrzej olej roślinny. Wyślij bułki do smażenia. Gotuj, obracając, aż ze wszystkich stron pojawi się złoty kolor.
Krok 13:
Dopóki bułki nie ostygną, pokrój je na porcje i natychmiast podawaj.
Zaproponuj sos sojowy, marynowany imbir i wasabi do gorących bułek.
rolki Tempura to idealna opcja na romantyczną, lekką kolację dla dwojga.
smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g