makaron carbonara z szynką i śmietaną

Oryginalny, pikantny, przepyszny, na obiad! Makaron carbonara z szynką i śmietaną to jedna z odmian klasycznego przepisu. W tym przypadku szynka jest używana zamiast tradycyjnego boczku, a sos jest przygotowywany na bazie śmietany. To, co pozostaje niezmienione, to dużo sera i zmielonego czarnego pieprzu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 36 % 5 g
88 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron carbonara z szynką i śmietaną? Przygotuj jedzenie. Weź makaron tylko z pszenicy durum, są najmniej gotowane podczas gotowania. W przypadku carbonary zaleca się stosowanie parmezanu. Dzięki niemu pasta nabiera lekko wyspiarskiego smaku i specjalnego aromatu. Oczywiście parmezan można zastąpić innym twardym serem, ale tylko dobrej jakości. Klasyczną przyprawą do carbonary jest mielony czarny pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój szynkę w cienkie kostki. Wybierz szynkę niezbyt tłustą-w naczyniu jest wystarczająco dużo kalorii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść wodę do gotowania makaronu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, włóż czosnek. Podgrzej czosnek, mieszając, 1 minutę, a następnie wyjmij go z patelni. Dzięki temu olej nabierze pikantnego smaku i aromatu. Jeśli chcesz, możesz zostawić czosnek, ale wtedy lepiej go drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz makaron we wrzącej osolonej wodzie i gotuj przez około 7 minut, aż będzie Al Dente (patrz opakowanie spaghetti), czyli trochę niedogotowane. Szynkę włożyć na patelnię i smażyć na umiarkowanym ogniu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Przygotuj dla niego jedzenie. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale radzę użyć 20% — najlepiej nadają się do sosów. W małej misce ubij żółtko ze śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce, odłóż część do podania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Resztę sera ułożyć na śmietanie. Dodaj zmielony czarny pieprz, w razie potrzeby sól, a następnie wymieszaj. Nie dodaję soli, mam dość słoności sera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gotowy makaron do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast włóż makaron na patelnię do szynki, wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu przez 1-2 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj sos.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aktywnie wymieszaj makaron, aby sos był równomiernie rozprowadzony po całym makaronie. Podgrzewaj przez 3-4 minuty przy ciągłym mieszaniu. Makaron podawaj od razu, posypując startym parmezanem i mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!

SOS schładza się i gęstnieje dość szybko, więc najlepiej zjeść makaron od razu. Tylko gotowane, gorące jest szczególnie smaczne i aromatyczne.
po jednorazowym ugotowaniu makaronu carbonara po prostu nie można nie powtórzyć tego dania.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

jak gotować makaron?  Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy