skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron carbonara z szynką i śmietaną? Przygotuj jedzenie. Weź makaron tylko z pszenicy durum, są najmniej gotowane podczas gotowania. W przypadku carbonary zaleca się stosowanie parmezanu. Dzięki niemu pasta nabiera lekko wyspiarskiego smaku i specjalnego aromatu. Oczywiście parmezan można zastąpić innym twardym serem, ale tylko dobrej jakości. Klasyczną przyprawą do carbonary jest mielony czarny pieprz.
Krok 2:
Obierz czosnek i drobno posiekaj.
Krok 3:
Pokrój szynkę w cienkie kostki. Wybierz szynkę niezbyt tłustą-w naczyniu jest wystarczająco dużo kalorii.
Krok 4:
Umieść wodę do gotowania makaronu. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, włóż czosnek. Podgrzej czosnek, mieszając, 1 minutę, a następnie wyjmij go z patelni. Dzięki temu olej nabierze pikantnego smaku i aromatu. Jeśli chcesz, możesz zostawić czosnek, ale wtedy lepiej go drobno posiekać.
Krok 5:
Zanurz makaron we wrzącej osolonej wodzie i gotuj przez około 7 minut, aż będzie Al Dente (patrz opakowanie spaghetti), czyli trochę niedogotowane. Szynkę włożyć na patelnię i smażyć na umiarkowanym ogniu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6:
Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Przygotuj dla niego jedzenie. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale radzę użyć 20% — najlepiej nadają się do sosów. W małej misce ubij żółtko ze śmietaną.
Krok 7:
Zetrzyj ser na drobnej tarce, odłóż część do podania.
Krok 8:
Resztę sera ułożyć na śmietanie. Dodaj zmielony czarny pieprz, w razie potrzeby sól, a następnie wymieszaj. Nie dodaję soli, mam dość słoności sera.
Krok 9:
Włóż gotowy makaron do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 10:
Natychmiast włóż makaron na patelnię do szynki, wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu przez 1-2 minuty.
Krok 11:
Dodaj sos.
Krok 12:
Aktywnie wymieszaj makaron, aby sos był równomiernie rozprowadzony po całym makaronie. Podgrzewaj przez 3-4 minuty przy ciągłym mieszaniu. Makaron podawaj od razu, posypując startym parmezanem i mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
SOS schładza się i gęstnieje dość szybko, więc najlepiej zjeść makaron od razu. Tylko gotowane, gorące jest szczególnie smaczne i aromatyczne.
po jednorazowym ugotowaniu makaronu carbonara po prostu nie można nie powtórzyć tego dania.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
jak gotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła)i delikatnie wymieszać.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g