skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Obżorca z kurczakiem i piklami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wziąłem filet z piersi, ale możesz użyć innej części kurczaka. Weź duże marchewki i cebulę. Używaj bezzapachowego oleju roślinnego. Lepiej jest wziąć ogórki średniej wielkości, nie są zbyt wodniste.
Krok 2:
Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Opłucz pod bieżącą wodą, zanurz w rondlu z lekko osoloną zimną wodą, dodaj liść laurowy i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 20 minut po ugotowaniu. Następnie spuść wodę i całkowicie ostudź filet z kurczaka.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i przenieś posiekaną cebulę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.
Krok 4:
Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. Gdy cebula zmięknie i zacznie się złocić, dodaj marchewki. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane, miękkie i nie wyschły.
Krok 5:
Piecz przez około 5 minut. Całkowicie ostudzić smażone warzywa.
Krok 6:
Pokrój ogórki kiszone w małe kostki.
Krok 7:
Schłodzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, podobnie jak ogórki.
Krok 8:
Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z kopru, opłucz, osusz i drobno posiekaj. W wygodnym pojemniku połącz wszystkie przygotowane składniki: mięso z kurczaka, smażone warzywa, kiszone ogórki i koperek. Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Majonez najlepiej przygotować samodzielnie. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g