skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kruchy ryż w podwójnym bojlerze? Przygotuj niezbędne produkty. Aby twój ryż był dokładnie kruchy, lepiej jest użyć odmiany o długim ziarnie. Posortuj go dobrze, aby pozbyć się ciemnych ziaren.
Krok 2:
Następnie spłucz ryż zimną wodą, usuwając kurz i brud.
Krok 3:
Następnie przenieś ryż do głębokiego pojemnika i napełnij go czystą zimną wodą. Pozostaw ryż w wodzie na 1 godzinę. W tym czasie wchłonie wilgoć i trochę puchnie, dzięki czemu łatwiej będzie mu nasycić się parą podczas gotowania.
Krok 4:
Po godzinie spuść pozostałą wodę i przenieś ryż do specjalnej miski do gotowania na parze.
Krok 5:
Wlej wodę do parowca (objętość wody zależy od modelu parowca i objętości zbiornika na wodę). Wlej również wodę (200 ml) do pojemnika z ryżem. Umieść miskę ryżu w podwójnym bojlerze. Jeśli parowiec jest wielopoziomowy, umieść tacę ryżu na samym dole. Zamknij garnek do gotowania na parze pokrywką. Ustaw minutnik na 30 minut.
Krok 6:
Po pół godzinie, gdy parowiec zasygnalizuje, otwórz pokrywkę, wymieszaj ryż łyżką, oddzielając ziarna ryżu. Następnie ponownie zamknij parowiec i ustaw minutnik na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryż będzie gotowy.
Krok 7:
Ułóż gotowy ryż porcjami na talerzach, podając do stołu z rybami, mięsem, kurczakiem i ulubionymi warzywami lub sałatką. Smacznego!
jeśli w domu nie ma podwójnego kotła, taki ryż można ugotować za pomocą garnka i durszlaka. Ważne jest tylko, aby wybrać go poprawnie, to znaczy, aby był wygodny i mocno przymocowany do patelni. Wlej połowę wody do rondla, przykryj pokrywką, podpal i zagotuj. Następnie zdejmij pokrywkę, zainstaluj durszlak na patelni, aby nie dotykał wody i włóż do niej ryż. Połóż pokrywkę na durszlaku i gotuj ryż przez pół godziny. W tym okresie kilkakrotnie go mieszamy. Po pół godzinie wyłącz palnik i pozwól ryżowi parzyć przez kolejne 10 minut. Następnie układamy go również w porcjach na talerzach, nie zapominając o soli i podajemy do stołu.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g