angielska świąteczna babeczka

Zrób słynne świąteczne wypieki! To arcydzieło! Przygotowanie Angielskiej świątecznej babeczki nie jest zbyt trudne, ale zajmuje dużo czasu. To prawda, że większość czasu zostanie poświęcona na & quot; dojrzewanie ciasta & quot;, podczas którego wypieki będą musiały zostać zaimpregnowane brandy. Rezultat zachwyci wszystkich swoim smakiem i aromatem!
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 70 % 33 g
265 kcal
IG: 12 / 30 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 60 D 19 h

w Anglii tradycyjnie na Boże Narodzenie przygotowywane są te tradycyjne, aromatyczne wypieki. Co więcej, zaczynają na długo - za 1,5-2 miesiące (najlepiej), aby cieszyć się pysznym pikantnym smakiem tego ciasta w świąteczny dzień. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że proces jest skomplikowany, ale tak nie jest. To całkiem proste. Najważniejsze jest przestrzeganie proporcji. Dobrym zaleceniem jest przygotowanie wszystkich składników z wyprzedzeniem, dokładne zważenie ich i ułożenie w osobnych miseczkach. Więc gotowe? Więc zaczynamy!

1. Suszone owoce (rodzynki, wiśnie i porzeczki) umyć, osuszyć czystym ręcznikiem i namoczyć w niewielkiej ilości brandy na dzień przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Ten etap jest opcjonalny i można namoczyć suszone owoce w ciepłej wodzie 30 minut przed gotowaniem, ale jeśli to możliwe, warto to zrobić w brandy.

2. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 150 stopni Celsjusza. Temperatura pieczenia jest niska, ponieważ ta babeczka wymaga długiego i powolnego procesu pieczenia. Jest wypełniony suszonymi owocami, cukrem, brandy, więc w wysokiej temperaturze babeczka spali się na zewnątrz i pozostanie niepieczona w środku.

3. Wyłóż okrągłą głęboką formę o średnicy 24 cm dwiema warstwami pergaminu do pieczenia. Owinąć również ściany formy podwójnym paskiem pergaminu w kółko. Jest to konieczne, aby babeczka się nie przypaliła.

4. W dużej misce łączymy porzeczki, rodzynki, wiśnie, kandyzowane owoce i połowę skórki z cytryny. Wszystko mieszamy. Następnie przesiej mąkę, a także wlej sól i wszystkie przyprawy.

5. W osobnej dużej misce wymieszaj masło o temperaturze pokojowej z cukrem. Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie puszyste, dodaj pozostałą skórkę z cytryny i ponownie ubij. Następnie wlej lekko ubite jajka, w częściach, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Nie spiesz się, robimy to powoli i ostrożnie.

6. Dodaj połowę mieszanki mąki do mieszanki olejowej, wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. A po dodaniu pozostałej mieszanki mąki ponownie dobrze wymieszaj. Następnie wlewamy brandy i ponownie wszystko mieszamy.

7. Przenieś ciasto do przygotowanej formy, potrząśnij formą, możesz nawet uderzyć nią kilka razy o stół, aby nie było pustek. Wyrównaj tylną stroną łyżki powierzchnię przyszłego ciasta. W środku robimy wgłębienie, wciskając ciasto. Podczas pieczenia ciasto podniesie się tam, a powierzchnia gotowego ciasta będzie równa.

8. Jeśli pergamin przypadkowo zabrudzi się ciastem, myjemy go ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie ciasto zacznie się palić podczas pieczenia. Nie wpłynie to na smak ciasta,ale może zepsuć smak.

9. Formę wkładamy również do piekarnika na podwójną warstwę pergaminu (jeśli piekarnik jest gazowy, należy upewnić się, że płomień jest wystarczająco daleko). Piec ciasto przez 4 godziny i 30 minut. 2,5 godziny po rozpoczęciu pieczenia ciasto przykrywamy warstwą pergaminu, aby się nie zrumieniło. Ważny punkt! Nie zaglądaj zbyt często do piekarnika, w przeciwnym razie babeczka może stracić swój kształt.

10. Czas minął - sprawdzamy ciasto pod kątem gotowości drewnianym patyczkiem lub zwykłym nożem. To proste. Wkładamy patyczek (nóż) do środka ciasta, a następnie wyjmujemy i patrzymy: jeśli patyczek (nóż) pozostaje suchy, ciasto nie przykleja się do nich, ciasto jest gotowe. Zewnętrznie babeczka powinna stać się ciemnobrązowa, a także powinna się unieść. Jeśli szpikulec (nóż) nie jest czysty, wydłuż czas pieczenia.

11. Wyjmij gotową babeczkę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć bezpośrednio w formie przez godzinę, a następnie wyjmij babeczkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie. Po przebiciu ciasta widelcem na całej powierzchni i podlaniu brandy (60 ml). Zawiń ciastko w pergamin, włóż do hermetycznej puszki. Co dwa tygodnie moczymy babeczkę 60 ml brandy.

kiedy nadejdą wakacje, ciasto podajemy do stołu, dekorując jego powierzchnię do smaku (możesz po prostu posypać cukrem pudrem) kawałkami sera (Zwykle cheddar) i winem.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Brandy - 225   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy