skład / składniki
metoda gotowania
w Anglii tradycyjnie na Boże Narodzenie przygotowywane są te tradycyjne, aromatyczne wypieki. Co więcej, zaczynają na długo - za 1,5-2 miesiące (najlepiej), aby cieszyć się pysznym pikantnym smakiem tego ciasta w świąteczny dzień. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że proces jest skomplikowany, ale tak nie jest. To całkiem proste. Najważniejsze jest przestrzeganie proporcji. Dobrym zaleceniem jest przygotowanie wszystkich składników z wyprzedzeniem, dokładne zważenie ich i ułożenie w osobnych miseczkach. Więc gotowe? Więc zaczynamy!
1. Suszone owoce (rodzynki, wiśnie i porzeczki) umyć, osuszyć czystym ręcznikiem i namoczyć w niewielkiej ilości brandy na dzień przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Ten etap jest opcjonalny i można namoczyć suszone owoce w ciepłej wodzie 30 minut przed gotowaniem, ale jeśli to możliwe, warto to zrobić w brandy.
2. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 150 stopni Celsjusza. Temperatura pieczenia jest niska, ponieważ ta babeczka wymaga długiego i powolnego procesu pieczenia. Jest wypełniony suszonymi owocami, cukrem, brandy, więc w wysokiej temperaturze babeczka spali się na zewnątrz i pozostanie niepieczona w środku.
3. Wyłóż okrągłą głęboką formę o średnicy 24 cm dwiema warstwami pergaminu do pieczenia. Owinąć również ściany formy podwójnym paskiem pergaminu w kółko. Jest to konieczne, aby babeczka się nie przypaliła.
4. W dużej misce łączymy porzeczki, rodzynki, wiśnie, kandyzowane owoce i połowę skórki z cytryny. Wszystko mieszamy. Następnie przesiej mąkę, a także wlej sól i wszystkie przyprawy.
5. W osobnej dużej misce wymieszaj masło o temperaturze pokojowej z cukrem. Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie puszyste, dodaj pozostałą skórkę z cytryny i ponownie ubij. Następnie wlej lekko ubite jajka, w częściach, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Nie spiesz się, robimy to powoli i ostrożnie.
6. Dodaj połowę mieszanki mąki do mieszanki olejowej, wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. A po dodaniu pozostałej mieszanki mąki ponownie dobrze wymieszaj. Następnie wlewamy brandy i ponownie wszystko mieszamy.
7. Przenieś ciasto do przygotowanej formy, potrząśnij formą, możesz nawet uderzyć nią kilka razy o stół, aby nie było pustek. Wyrównaj tylną stroną łyżki powierzchnię przyszłego ciasta. W środku robimy wgłębienie, wciskając ciasto. Podczas pieczenia ciasto podniesie się tam, a powierzchnia gotowego ciasta będzie równa.
8. Jeśli pergamin przypadkowo zabrudzi się ciastem, myjemy go ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie ciasto zacznie się palić podczas pieczenia. Nie wpłynie to na smak ciasta,ale może zepsuć smak.
9. Formę wkładamy również do piekarnika na podwójną warstwę pergaminu (jeśli piekarnik jest gazowy, należy upewnić się, że płomień jest wystarczająco daleko). Piec ciasto przez 4 godziny i 30 minut. 2,5 godziny po rozpoczęciu pieczenia ciasto przykrywamy warstwą pergaminu, aby się nie zrumieniło. Ważny punkt! Nie zaglądaj zbyt często do piekarnika, w przeciwnym razie babeczka może stracić swój kształt.
10. Czas minął - sprawdzamy ciasto pod kątem gotowości drewnianym patyczkiem lub zwykłym nożem. To proste. Wkładamy patyczek (nóż) do środka ciasta, a następnie wyjmujemy i patrzymy: jeśli patyczek (nóż) pozostaje suchy, ciasto nie przykleja się do nich, ciasto jest gotowe. Zewnętrznie babeczka powinna stać się ciemnobrązowa, a także powinna się unieść. Jeśli szpikulec (nóż) nie jest czysty, wydłuż czas pieczenia.
11. Wyjmij gotową babeczkę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć bezpośrednio w formie przez godzinę, a następnie wyjmij babeczkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na ruszcie. Po przebiciu ciasta widelcem na całej powierzchni i podlaniu brandy (60 ml). Zawiń ciastko w pergamin, włóż do hermetycznej puszki. Co dwa tygodnie moczymy babeczkę 60 ml brandy.
kiedy nadejdą wakacje, ciasto podajemy do stołu, dekorując jego powierzchnię do smaku (możesz po prostu posypać cukrem pudrem) kawałkami sera (Zwykle cheddar) i winem.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g