gdy butelka brandy nie mówi dokładnie, z czego jest zrobiona, oznacza to, że brandy jest zrobiona na bazie wina gronowego.
w swojej nowoczesnej formie brandy zaczęła się rozprzestrzeniać od XII wieku. Ten napój alkoholowy zyskał dużą popularność w XIV wieku. Obecnie brandy jest produkowana w wielu krajach na całym świecie. W sumie istnieją trzy odmiany brandy. Tradycyjna brandy jest wytwarzana z wina gronowego. Sfermentowany sok winogronowy jest destylowany, w wyniku czego powstaje brandy. Zwykle butelka takiej brandy nie wskazuje, z czego jest zrobiona.
drugi rodzaj brandy,
brandy owocowe
, wykonane z dowolnych owoców lub jagód, z wyjątkiem winogron. Z reguły do brandy owocowej stosuje się
jabłka
,
wiśnia
,
borówka
,
śliwki
,
brzoskwinie
,
malina
,
morele
. Brandy owocowa jest klarowna i podawana z lodem.
trzeci rodzaj brandy,
brandy z wyciskania
, wykonane z łodyg, miąższu winogron i pestek winogron. Gruzińska ChaCha, podobnie jak włoska Grappa lub rakia, jest również brandy z natury.
wszystkie trzy rodzaje brandy są z kolei podzielone na wiele innych odmian. Więc klasyczna brandy winogronowa & ndash; to koniak, Armagnac,
Sherry-brandy
, grecka brandy winogronowa, divin, amerykańska brandy winogronowa. Brandy owocowe & ndash; są to śliwowica, Calvados, borowiczka, Kirschwasser ,Framboise i inne.
brandy są podstawą wielu przepisów kulinarnych. Razem z nim przygotowują się
dania mięsne
,
dania z drobiu
, różne
pieczenie
. Brandy dodaje się również do
koktajle alkoholowe
.
265 kcal
60 days19 hours
Zrób słynne świąteczne wypieki! To arcydzieło!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Świąteczny stół
- Naczynia kuchenne
- Kuchnia narodowa
- Pieczenie
- Jajka
- Mąka
- Jagody
- Słodkie
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Alkohol
- Cynamon
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Przyprawy suche
- Skórka
- Masło
- Brandy
- Kuchnia angielska
- W piekarniku
- Pieczenie świąteczne przepisy
- Babeczki
- Słodkie ciasto
- Pieczenie bez drożdży
- Przepisy noworoczne
- Z rodzynek
- Kandyzowanych
- Z wiśni
- Z porzeczki
- Wegetarianizm
- Cukier