skład / składniki
metoda gotowania
zetrzyj ser na grubej tarce, włóż do miski, dodaj do niego 3 jaja kurze, wymieszaj.
ciasto rozmrażamy, dzielimy na 3 równe części i cienko zwijamy, nadając kształt prostokątów.
wzdłuż krawędzi po obu stronach rozłóż nadzienie i złóż (jak bułkę) każdą krawędź do środka. Kolejne jajko kurze dzieli się na białko i żółtko. Posmaruj krawędzie białkiem i uszczypnij je.
przyszłe chaczapuri układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Rozsuń trochę boki i uformuj "Łódź". Nasmaruj dno i boki żółtkiem. Dodaj resztę białka do startego sera, wymieszaj i rozłóż nadzienie na środku każdej "łodzi".
wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy chaczapuri, za pomocą noża (widelca) rozsuwamy trochę nadzienie i rozbijamy 1 jajko kurze w każdym chaczapuri. Zwracamy blachę do piekarnika na kolejne 3 minuty.
gorące chaczapuri podajemy na stole, doprawiając każdy kawałkiem masła.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g
- Ciasto - 289 kcal/100g