skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz zrobić krówkę cukrową. Należy to zrobić co najmniej dzień przed przygotowaniem ciasta, ponieważ potrzebuje dnia na dojrzewanie. Są tylko trzy produkty-cukier, woda i sok z cytryny.
Krok 2:
Cukier należy rozpuścić do ostatniego kryształu w wodzie. Aby to zrobić, podpalamy patelnię z cukrem i wodą, a przy ciągłym mieszaniu czekamy na rozpuszczenie. Gdy to się stanie, zdejmij patelnię z ognia i dokładnie zmyj cały przyklejony cukier ze ścian mokrą szmatką. Jeśli tego nie zrobisz, kremówka nie zadziała.
Krok 3:
Następnie ponownie podpalamy rondel i czekamy na zagotowanie syropu. Jak tylko szybko się zagotuje, przykryj pokrywką i pozostaw na dwie minuty. Następnie otwórz pokrywkę, dodaj sok z cytryny i gotuj przez około dwie minuty. Jeśli masz termometr, gotuj do temperatury 115 stopni. Jeśli go nie masz, gotuj syrop, aż stanie się miękką kulką.
Krok 4:
Aby sprawdzić stan syropu, umieść filiżankę zimnej wody obok pieca. Łyżeczką nabierz trochę syropu, zanurz w filiżance. Po kilku sekundach spróbuj zwinąć kulkę schłodzonego syropu. Jeśli można to zrobić, syrop jest gotowy. Jeśli nie, gotuj dalej. Na czas, gdy to robisz, lepiej zdjąć Syrop z ognia.
Krok 5:
Gdy syrop osiągnie żądaną temperaturę, należy go szybko schłodzić. Aby to zrobić, wlej zimną wodę do miski i wlej do niej lód. Włóż patelnię z syropem do miski.
Krok 6:
Gdy syrop ostygnie do temperatury około 45 stopni (można go już delikatnie dotknąć), zaczynamy go ubijać. Zrobiłem to mikserem z nasadkami do ciasta. Syrop jest bardzo lepki, proces ubijania jest długi, minimum 20 minut. Syrop powinien wybielić i stać się bardzo gęsty, ale jednocześnie praktycznie przestanie przyklejać się do rąk. Dostaliśmy kremówkę cukrową.
Krok 7:
Teraz musimy przykryć patelnię kremówką mokrą szmatką, zamknąć pokrywkę i pozostawić na stole na co najmniej jeden dzień.
Krok 8:
Zacznijmy piec ciasto. Przygotuj produkty do ciast. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby dobrze zmiękło.
Krok 9:
Rozetrzyj masło cukrem, dodaj jajko i ubij, aż będzie gładkie.
Krok 10:
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do mieszanki olejowej i szybko zagniataj ciasto. Ciasto kruche nie może być ugniatane przez długi czas, pieczenie może być trudne.
Krok 11:
Ciasto dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy na pergaminie do grubości 3-4 mm. wycinamy kwadrat zgodnie z wcześniej wykonanym szablonem o wymiarach 18 na 18 cm. Mocno nakłuwamy ciasta widelcem i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 15 minut. Ze wszystkich skrawków rozwałkowujemy kolejne ciasto, nie trzeba go ciąć, pójdzie na okruchy na boki.
Krok 12:
Pieczemy ciasta w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Powinny stać się złote. Trochę prześwietliłem) gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia bezpośrednio na papierze. Następnie ostrożnie go usuń, jest bardzo delikatny!
Krok 13:
Teraz musisz przygotować krem. Masło do kremu należy również wcześniej usunąć, aby było miękkie.
Krok 14:
Żółtko, mleko i cukier mieszamy i gotujemy na małym ogniu z ciągłym mieszaniem. Nie musisz gotować mieszanki, po prostu poczekaj, aż zgęstnieje do stanu skondensowanego mleka. Jeśli narysujesz pasek na łyżce, nie rozprzestrzeni się. Wlej go do innego naczynia i pozwól mu całkowicie ostygnąć, ciągle mieszając, aby nie powstała skorupa.
Krok 15:
Ubij masło i zacznij dodawać bazę kremu na łyżce.
Krok 16:
Kiedy dodamy całą bazę, musimy włożyć kakao i koniak. Nie dodałem alkoholu, ale zgodnie z przepisem jest potrzebny. Ubijaj do uzyskania gładkości. Krem jest gotowy.
Krok 17:
Zajmijmy się górną warstwą. Będzie potrzebował wcześniej gotowanej krówki cukrowej i proszku kakaowego. Krówki należy włożyć do kadzi i stopić na małym ogniu. Topi się szybko i łatwo. Dodaj do niego kakao, dobrze wymieszaj. Możesz wlać trochę przegotowanej wody, jeśli wydaje ci się gruba.
Krok 18:
Jedną z ciast należy przykryć gotową krówką, będzie ona górna. Należy to zrobić szybko, krówka bardzo szybko twardnieje.
Krok 19:
Krem dzieli się na 4 części. Jeden z nich odkładamy na bok do dekoracji. Zaczynamy zbierać ciasto, pokrywając każde ciasto kremem. Ciasto z zamrożoną krówką kładziemy na wierzchu.
Krok 20:
Boki są również pokryte kremem. Łamiemy nieobrzezane ciasto na okruchy, posypujemy nim boki. Pozostawiony krem wkładamy do torby kulinarnej i dekorujemy górę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki w celu impregnacji.
Robienie krówki cukrowej to bardzo złożony proces. Jeśli nie jesteś na to gotowy, zrób polewę z czekoladowego ganache lub lukru na wierzchu. Ale prawdziwy Leningrad był nadal pokryty krówką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g