ciasto Leningrad według GOST

musisz majstrować przy tym przepisie, ale wynik jest tego wart! Dziś prawie niemożliwe jest znalezienie w sprzedaży tortu Leningradzkiego z naszej sowieckiej przeszłości. Był kochany przez wielu, dlatego staramy się odtworzyć go według ścisłej receptury GOST w domu, aby uzyskać ten sam smak.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 23 % 17 g
węglowodany 73 % 54 g
387 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz zrobić krówkę cukrową. Należy to zrobić co najmniej dzień przed przygotowaniem ciasta, ponieważ potrzebuje dnia na dojrzewanie. Są tylko trzy produkty-cukier, woda i sok z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukier należy rozpuścić do ostatniego kryształu w wodzie. Aby to zrobić, podpalamy patelnię z cukrem i wodą, a przy ciągłym mieszaniu czekamy na rozpuszczenie. Gdy to się stanie, zdejmij patelnię z ognia i dokładnie zmyj cały przyklejony cukier ze ścian mokrą szmatką. Jeśli tego nie zrobisz, kremówka nie zadziała.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ponownie podpalamy rondel i czekamy na zagotowanie syropu. Jak tylko szybko się zagotuje, przykryj pokrywką i pozostaw na dwie minuty. Następnie otwórz pokrywkę, dodaj sok z cytryny i gotuj przez około dwie minuty. Jeśli masz termometr, gotuj do temperatury 115 stopni. Jeśli go nie masz, gotuj syrop, aż stanie się miękką kulką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby sprawdzić stan syropu, umieść filiżankę zimnej wody obok pieca. Łyżeczką nabierz trochę syropu, zanurz w filiżance. Po kilku sekundach spróbuj zwinąć kulkę schłodzonego syropu. Jeśli można to zrobić, syrop jest gotowy. Jeśli nie, gotuj dalej. Na czas, gdy to robisz, lepiej zdjąć Syrop z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy syrop osiągnie żądaną temperaturę, należy go szybko schłodzić. Aby to zrobić, wlej zimną wodę do miski i wlej do niej lód. Włóż patelnię z syropem do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy syrop ostygnie do temperatury około 45 stopni (można go już delikatnie dotknąć), zaczynamy go ubijać. Zrobiłem to mikserem z nasadkami do ciasta. Syrop jest bardzo lepki, proces ubijania jest długi, minimum 20 minut. Syrop powinien wybielić i stać się bardzo gęsty, ale jednocześnie praktycznie przestanie przyklejać się do rąk. Dostaliśmy kremówkę cukrową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz musimy przykryć patelnię kremówką mokrą szmatką, zamknąć pokrywkę i pozostawić na stole na co najmniej jeden dzień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zacznijmy piec ciasto. Przygotuj produkty do ciast. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby dobrze zmiękło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozetrzyj masło cukrem, dodaj jajko i ubij, aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia do mieszanki olejowej i szybko zagniataj ciasto. Ciasto kruche nie może być ugniatane przez długi czas, pieczenie może być trudne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy na pergaminie do grubości 3-4 mm. wycinamy kwadrat zgodnie z wcześniej wykonanym szablonem o wymiarach 18 na 18 cm. Mocno nakłuwamy ciasta widelcem i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 15 minut. Ze wszystkich skrawków rozwałkowujemy kolejne ciasto, nie trzeba go ciąć, pójdzie na okruchy na boki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczemy ciasta w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Powinny stać się złote. Trochę prześwietliłem) gotowe ciasto pozostawiamy do ostygnięcia bezpośrednio na papierze. Następnie ostrożnie go usuń, jest bardzo delikatny!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz musisz przygotować krem. Masło do kremu należy również wcześniej usunąć, aby było miękkie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Żółtko, mleko i cukier mieszamy i gotujemy na małym ogniu z ciągłym mieszaniem. Nie musisz gotować mieszanki, po prostu poczekaj, aż zgęstnieje do stanu skondensowanego mleka. Jeśli narysujesz pasek na łyżce, nie rozprzestrzeni się. Wlej go do innego naczynia i pozwól mu całkowicie ostygnąć, ciągle mieszając, aby nie powstała skorupa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij masło i zacznij dodawać bazę kremu na łyżce.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Kiedy dodamy całą bazę, musimy włożyć kakao i koniak. Nie dodałem alkoholu, ale zgodnie z przepisem jest potrzebny. Ubijaj do uzyskania gładkości. Krem jest gotowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zajmijmy się górną warstwą. Będzie potrzebował wcześniej gotowanej krówki cukrowej i proszku kakaowego. Krówki należy włożyć do kadzi i stopić na małym ogniu. Topi się szybko i łatwo. Dodaj do niego kakao, dobrze wymieszaj. Możesz wlać trochę przegotowanej wody, jeśli wydaje ci się gruba.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Jedną z ciast należy przykryć gotową krówką, będzie ona górna. Należy to zrobić szybko, krówka bardzo szybko twardnieje.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Krem dzieli się na 4 części. Jeden z nich odkładamy na bok do dekoracji. Zaczynamy zbierać ciasto, pokrywając każde ciasto kremem. Ciasto z zamrożoną krówką kładziemy na wierzchu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Boki są również pokryte kremem. Łamiemy nieobrzezane ciasto na okruchy, posypujemy nim boki. Pozostawiony krem wkładamy do torby kulinarnej i dekorujemy górę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki w celu impregnacji.

Robienie krówki cukrowej to bardzo złożony proces. Jeśli nie jesteś na to gotowy, zrób polewę z czekoladowego ganache lub lukru na wierzchu. Ale prawdziwy Leningrad był nadal pokryty krówką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy