skład / składniki
metoda gotowania
wlej granulowany cukier do miski. Wlej mleko i zacznij mieszać. Stopniowo dodajemy kakao, ciągle mieszając. Osiągamy jednorodną konsystencję. Podziel powstałą masę na pół. Odłóż na bok jedną połowę, przyda się później.
w drugiej misce z ciastem wbij jajka i ubij trzepaczką. Wlej wszystkie luźne składniki. Dokładnie wymieszaj, aż ciasto całkowicie się rozproszy jednorodną masą. Teraz możesz wlać olej słonecznikowy. Wymieszać.
Klasyczne brownie ma prostokątny kształt. Bierzemy odpowiednią silikonową formę do pieczenia i wypełniamy ją naszym ciastem czekoladowym.
Ustaw 180 stopni i gotuj przez 20 minut. Wyciągamy naszą babeczkę. Odstawioną połowę ciasta wstrząsnąć widelcem i wlać wierzch brownie do formy. I wróć do piekarnika na 5 minut. Niech nasączy.
wyjmij gotowe naczynie i ostrożnie pokrój. Częstować. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g