skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz suszone morele i suszone śliwki. Moczyć w przegotowanej wodzie przez noc: 400 g suszonych moreli zalać 250 ml wrzącej wody, 200 g suszonych śliwek zalać 130 ml wrzącej wody.
Krok 2:
Po namoczeniu osobno zmielić suszone morele i suszone śliwki w blenderze lub kombajnie. (Nie spuszczaj wody, zmiel ją wodą, w przeciwnym razie nadzienie okaże się zbyt strome)
Krok 3:
Przygotuj ciasto: w ciepłym mleku (37-40 stopni, jeśli temperatura jest wyższa, drożdże umrą, jeśli są niższe, reakcja chemiczna może nie wystąpić, a drożdże nie zaczną fermentować ) dodaj cukier, drożdże, wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut.
Krok 4:
Roztop masło (ostudź do temperatury pokojowej), wlej do niego ciasto.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę i sól do tej masy, zagnieść ciasto, uformować z niego kulkę. Najpierw weź około 600 g mąki, a następnie dodaj w razie potrzeby. Przykryj ręcznikiem i odstaw na pół godziny. Następnie zagnieść ciasto.
Krok 6:
Podziel go na 4 części: jedną, aby była nieco większa, a trzy mniejsze .
Krok 7:
Rozwałkuj Większość w okrąg o grubości 4-5 mm , włóż do formy (mam formę o średnicy 26 cm) , nasmarowaną olejem, tworząc bok.
Krok 8:
Połóż na nim połowę nadzienia z suszonych moreli.
Krok 9:
Rozwałkuj drugą część ciasta w okrąg i przykryj wierzch.
Krok 10:
Rozłóż na nim nadzienie ze śliwek.
Krok 11:
Zwiń trzecią część w okrąg i ułóż na wierzchu. Rozłóż na nim pozostałe suszone morele.Rozwałkuj ostatni okrąg i przykryj nim ciasto. Ściśnij krawędzie, w niektórych miejscach przebij ciasto nożem.
Krok 12:
Przygotuj okruchy. Bardzo zimne masło zetrzeć na tarce (wcześniej umieścić w zamrażarce na 20 minut), wymieszać z mąką i cukrem. Dokładnie zmielić na okruchy. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez 30 minut . Następnie posyp okruchy i piecz przez kolejne 20-30 minut w 200 stopniach. 16. Całkowicie ostudzić. Smacznego!
co szczególnie podobało mi się w tym cieście - ma mało ciasta i jest bardzo smaczne i dużo nadzienia. Ciasto jest umiarkowanie słodkie, dobrze i zdrowe ze względu na suszone morele i suszone śliwki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g