ciasto z suszonymi morelami i suszonymi śliwkami

ciasto warstwowe z suszonymi śliwkami i suszonymi morelami. Pyszne i proste! Chcesz upiec takie ciasto w weekend i zaprosić krewnych i przyjaciół na herbatę. Jest bardzo przytulny i domowy. Dzięki temu przepisowi ciasto okazuje się dość duże - dla dużej rodziny lub firmy.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 69 % 38 g
280 kcal
IG: 37 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz suszone morele i suszone śliwki. Moczyć w przegotowanej wodzie przez noc: 400 g suszonych moreli zalać 250 ml wrzącej wody, 200 g suszonych śliwek zalać 130 ml wrzącej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po namoczeniu osobno zmielić suszone morele i suszone śliwki w blenderze lub kombajnie. (Nie spuszczaj wody, zmiel ją wodą, w przeciwnym razie nadzienie okaże się zbyt strome)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj ciasto: w ciepłym mleku (37-40 stopni, jeśli temperatura jest wyższa, drożdże umrą, jeśli są niższe, reakcja chemiczna może nie wystąpić, a drożdże nie zaczną fermentować ) dodaj cukier, drożdże, wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło (ostudź do temperatury pokojowej), wlej do niego ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę i sól do tej masy, zagnieść ciasto, uformować z niego kulkę. Najpierw weź około 600 g mąki, a następnie dodaj w razie potrzeby. Przykryj ręcznikiem i odstaw na pół godziny. Następnie zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel go na 4 części: jedną, aby była nieco większa, a trzy mniejsze .

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj Większość w okrąg o grubości 4-5 mm , włóż do formy (mam formę o średnicy 26 cm) , nasmarowaną olejem, tworząc bok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż na nim połowę nadzienia z suszonych moreli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj drugą część ciasta w okrąg i przykryj wierzch.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż na nim nadzienie ze śliwek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń trzecią część w okrąg i ułóż na wierzchu. Rozłóż na nim pozostałe suszone morele.Rozwałkuj ostatni okrąg i przykryj nim ciasto. Ściśnij krawędzie, w niektórych miejscach przebij ciasto nożem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj okruchy. Bardzo zimne masło zetrzeć na tarce (wcześniej umieścić w zamrażarce na 20 minut), wymieszać z mąką i cukrem. Dokładnie zmielić na okruchy. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez 30 minut . Następnie posyp okruchy i piecz przez kolejne 20-30 minut w 200 stopniach. 16. Całkowicie ostudzić. Smacznego!

co szczególnie podobało mi się w tym cieście - ma mało ciasta i jest bardzo smaczne i dużo nadzienia. Ciasto jest umiarkowanie słodkie, dobrze i zdrowe ze względu na suszone morele i suszone śliwki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy