skład / składniki
metoda gotowania
przepis jest stary, sprawdzony od lat przez więcej niż jedno pokolenie. Przygotowanie rur z ciasta twarogowego jest bardzo proste. Ciasto z minimalną ilością składników jest słone, a nadzienie słodkie. Do nadzienia można użyć kandyzowanego dżemu, gotowanego skondensowanego mleka, a nawet chałwy. W naszej rodzinie używamy tylko cukru jako nadzienia.
Zacznijmy więc robić ciasteczka z ciasta twarogowego.
do przygotowania ciasta należy używać produktów o temperaturze pokojowej, masło powinno być miękkie. Dlatego z wyprzedzeniem wyjmujemy masło i twarożek z lodówki.
w głębokim pojemniku zmiel twarożek z masłem widelcem. Jeśli twaróg z dużymi ziarnami, zaleca się najpierw zmielić go przez sito. Bardzo ważne jest, aby twaróg był dobrej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Odpowiedni jest twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu. Użyłem twarogu 5%.
dodaj sól, sodę i przesianą mąkę do twarogu startego z masłem. Dobrze zagnieść ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk.
mąka może potrzebować więcej niż wskazano. Jego ilość zależy od zawartości tłuszczu w twarogu i jakości samej mąki.
natychmiast przystępujemy do formowania ciasteczek (ciasto nie musi być chłodzone). Rurki z ciasta twarogowego formuję na dwa sposoby:
1. Z ciasta zwijamy kiełbasę i kroimy ją na kawałki. Każdy kawałek zwija się w kulkę, a następnie wałkiem do ciasta rozwałkowujemy z niego okrąg. Posyp okrąg ciasta cukrem i zwiń w rurkę.
2. Rozwałkuj duży kawałek ciasta w duże koło. Nóż kroi okrąg na osiem sektorów (jak pizza). Posyp każdy taki Sektor cukrem i zwiń w rurkę. Okazuje się, że tuba jest bardziej teksturowana niż w pierwszej wersji, bardziej podobna do bajgla.
rozłóż rurki z ciasta twarogowego na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
gotowe i już schłodzone rurki posyp cukrem pudrem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g