ciastka rurki z ciasta twarogowego

bardzo delikatne ciasteczka, które natychmiast znikają z talerza. Jeśli dziecko nie chce jeść twarogu, upiecz mu twarożek! Nie możesz odciągnąć dziecka za uszy od takiego twarogu. Proste i bardzo smaczne!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 37 % 22 g
węglowodany 47 % 28 g
343 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przepis jest stary, sprawdzony od lat przez więcej niż jedno pokolenie. Przygotowanie rur z ciasta twarogowego jest bardzo proste. Ciasto z minimalną ilością składników jest słone, a nadzienie słodkie. Do nadzienia można użyć kandyzowanego dżemu, gotowanego skondensowanego mleka, a nawet chałwy. W naszej rodzinie używamy tylko cukru jako nadzienia.

Zacznijmy więc robić ciasteczka z ciasta twarogowego.

do przygotowania ciasta należy używać produktów o temperaturze pokojowej, masło powinno być miękkie. Dlatego z wyprzedzeniem wyjmujemy masło i twarożek z lodówki.

w głębokim pojemniku zmiel twarożek z masłem widelcem. Jeśli twaróg z dużymi ziarnami, zaleca się najpierw zmielić go przez sito. Bardzo ważne jest, aby twaróg był dobrej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego. Odpowiedni jest twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu. Użyłem twarogu 5%.

dodaj sól, sodę i przesianą mąkę do twarogu startego z masłem. Dobrze zagnieść ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk.

mąka może potrzebować więcej niż wskazano. Jego ilość zależy od zawartości tłuszczu w twarogu i jakości samej mąki.

natychmiast przystępujemy do formowania ciasteczek (ciasto nie musi być chłodzone). Rurki z ciasta twarogowego formuję na dwa sposoby:

1. Z ciasta zwijamy kiełbasę i kroimy ją na kawałki. Każdy kawałek zwija się w kulkę, a następnie wałkiem do ciasta rozwałkowujemy z niego okrąg. Posyp okrąg ciasta cukrem i zwiń w rurkę.

2. Rozwałkuj duży kawałek ciasta w duże koło. Nóż kroi okrąg na osiem sektorów (jak pizza). Posyp każdy taki Sektor cukrem i zwiń w rurkę. Okazuje się, że tuba jest bardziej teksturowana niż w pierwszej wersji, bardziej podobna do bajgla.

rozłóż rurki z ciasta twarogowego na blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

gotowe i już schłodzone rurki posyp cukrem pudrem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy