skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka to 5 średnich kawałków, ale możesz bezpiecznie wziąć 6-7. Ilość ciasta pozwala na więcej nadzienia. Przyprawy - opcjonalnie. Mam: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową. Olej 82% tłuszczu.
Krok 2:
Jajka ubijam solą i cukrem na puszystą, jasną masę. Mój mikser jest słaby, może to zająć mi 10-15 minut.
Krok 3:
Podczas gdy jajka są ubijane, moje jabłka, obieram, kroję wystarczająco grubo.
Krok 4:
Masło i miód pocą się w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Łączyć. Pozwól mi trochę ostygnąć.
Krok 5:
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Mieszać.
Krok 6:
Gdy jajka są ubite, dodaję masło z miodem. Mieszam dosłownie kilka minut. Następnie w 2-3 seriach dodaję suche składniki. Dobrze mieszam. Mieszałem mikserem na niskich obrotach. W porządku, jeśli ciasto straci trochę blasku.
Krok 7:
Dodaj jabłka. Znowu wszystko dobrze mieszam. Układam w formie, wyrównuję. Nawiasem mówiąc, Rozmiar 19 cm boki posmarowane masłem. Posyp cukrem na wierzchu. Idealnie oczywiście brązowy. I wysyłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Czas pieczenia wynosi co najmniej godzinę. Lepiej skup się na swoim piekarniku. Jeśli podniesiesz wysoką temperaturę, ciasto dobrze ciemnieje (z powodu miodu). I tak jest równomiernie upieczony i nabierze złotej skórki
Krok 8:
Pieczyłem 40 minut pod folią, a następnie 35 minut bez. Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem. Powinien wyjść suchy i czysty.
Krok 9:
Pozwalam całkowicie ostygnąć i wyjmuję z formy.
Krok 10:
W razie potrzeby posyp cukrem pudrem.
Krok 11:
I można podawać. Zdjęcie oczywiście nie przekazuje wszystkiego, ale nóż w cieście po prostu się rozpuszcza. Bardzo delikatny, pachnący, ale jednocześnie wilgotny. Wcale nie skomplikowane i takie pyszne.
Krok 12:
Na pewno nikt nie odmówi kawałka takiego ciasta. Dużo jabłek z lekką kwaskowatością, słodkim, aromatycznym ciastem i chrupiącą, cukrową skórką. Wilgotne, delikatne, pikantne, umiarkowanie słodkie. Pomimo sody i proszku do pieczenia w kompozycji wcale nie są odczuwalne. Mam nadzieję, że przepis się spodoba i będzie przydatny. Miłego nastroju dla wszystkich!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g