niezwykła pikantna Charlotte

ciasto okazuje się pachnące, wilgotne, po prostu bajecznie pyszne. A Ty próbowałeś pikantnej "Charlotte" z jabłkami, miodem i masłem pod chrupiącą skórką cukru!? Przepis jest bardzo nietypowy i oryginalny. Dołącz do nas!!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 64 % 27 g
228 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka to 5 średnich kawałków, ale możesz bezpiecznie wziąć 6-7. Ilość ciasta pozwala na więcej nadzienia. Przyprawy - opcjonalnie. Mam: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową. Olej 82% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ubijam solą i cukrem na puszystą, jasną masę. Mój mikser jest słaby, może to zająć mi 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gdy jajka są ubijane, moje jabłka, obieram, kroję wystarczająco grubo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masło i miód pocą się w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Łączyć. Pozwól mi trochę ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy jajka są ubite, dodaję masło z miodem. Mieszam dosłownie kilka minut. Następnie w 2-3 seriach dodaję suche składniki. Dobrze mieszam. Mieszałem mikserem na niskich obrotach. W porządku, jeśli ciasto straci trochę blasku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jabłka. Znowu wszystko dobrze mieszam. Układam w formie, wyrównuję. Nawiasem mówiąc, Rozmiar 19 cm boki posmarowane masłem. Posyp cukrem na wierzchu. Idealnie oczywiście brązowy. I wysyłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Czas pieczenia wynosi co najmniej godzinę. Lepiej skup się na swoim piekarniku. Jeśli podniesiesz wysoką temperaturę, ciasto dobrze ciemnieje (z powodu miodu). I tak jest równomiernie upieczony i nabierze złotej skórki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczyłem 40 minut pod folią, a następnie 35 minut bez. Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem. Powinien wyjść suchy i czysty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozwalam całkowicie ostygnąć i wyjmuję z formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W razie potrzeby posyp cukrem pudrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I można podawać. Zdjęcie oczywiście nie przekazuje wszystkiego, ale nóż w cieście po prostu się rozpuszcza. Bardzo delikatny, pachnący, ale jednocześnie wilgotny. Wcale nie skomplikowane i takie pyszne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na pewno nikt nie odmówi kawałka takiego ciasta. Dużo jabłek z lekką kwaskowatością, słodkim, aromatycznym ciastem i chrupiącą, cukrową skórką. Wilgotne, delikatne, pikantne, umiarkowanie słodkie. Pomimo sody i proszku do pieczenia w kompozycji wcale nie są odczuwalne. Mam nadzieję, że przepis się spodoba i będzie przydatny. Miłego nastroju dla wszystkich!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy