Pogačice serbski chleb

nie musisz kroić takiego chleba na kawałki! Same plastry łatwo się odłamują. A cała sprawa polega na technologii formowania tego serbskiego chleba, dzięki czemu kawałki Pogačice rozlatują się z hukiem!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 67 % 41 g
295 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Prostokątna Forma do pieczenia chleba o wymiarach 30 cm.*10 cm. lekko posmaruj olejem roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do ugniatania serbskiego chleba "Pogačice".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw musisz przygotować ciasto na przyszły chleb: rozpuść cukier i sól w lekko ciepłym mleku, dodaj drożdże piekarnicze i 2 łyżki mąki przesianej przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj, przykryj czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po upływie czasu ciasto powinno wzrosnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W pojemniku na ciasto przesiać pozostałą mąkę i zagnieść wystarczająco ciasne ciasto, ugniatając je ręcznie przez 7-8 minut. Ciasto jest mocno ugniatane, dzięki czemu można zagnieść ciasto za pomocą maszyny kuchennej za pomocą przystawki hakowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto rozwałkować na grubą kiełbasę i podzielić na 12 równych części(około 60 gr.) Każdą część rozwałkuj w kulkę i wyjmij pod folię, aby ciasto się nie spierzchło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdą kulkę w podłużne ciasto, skupiając się na swoim kształcie (szerokości i wysokości boków) do pieczenia. Ponownie Usuń ciastka pod folią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W kadzi włóż margarynę, rozpal na małym ogniu i rozpuść.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj oregano do stopionej margaryny i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź pierwszą tortillę, zanurz ją z obu stron w stopionej margarynie z oregano, zwiń na pół i włóż do przygotowanej formy. Wykonaj tę samą procedurę z pozostałymi tortillami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp sezamem i oregano na wierzchu. Pozostaw przygotowany chleb do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie włóż formę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i piecz przez 25 minut.

do przygotowania tego chleba można również użyć okrągłego kształtu. Tylko wtedy konieczne będzie rozwałkowanie każdej kulki w okrągłe ciasto, zanurzenie w margarynie z oregano i ułożenie ciastek w kółko. W ten sposób technologia układania ciast ulegnie zmianie, ale wynik pozostanie taki sam: po upieczeniu kawałki łatwo oddzielą się od chleba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy