skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Prostokątna Forma do pieczenia chleba o wymiarach 30 cm.*10 cm. lekko posmaruj olejem roślinnym.
Krok 2:
Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do ugniatania serbskiego chleba "Pogačice".
Krok 3:
Najpierw musisz przygotować ciasto na przyszły chleb: rozpuść cukier i sól w lekko ciepłym mleku, dodaj drożdże piekarnicze i 2 łyżki mąki przesianej przez sito.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj, przykryj czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po upływie czasu ciasto powinno wzrosnąć.
Krok 5:
W pojemniku na ciasto przesiać pozostałą mąkę i zagnieść wystarczająco ciasne ciasto, ugniatając je ręcznie przez 7-8 minut. Ciasto jest mocno ugniatane, dzięki czemu można zagnieść ciasto za pomocą maszyny kuchennej za pomocą przystawki hakowej.
Krok 6:
Gotowe ciasto rozwałkować na grubą kiełbasę i podzielić na 12 równych części(około 60 gr.) Każdą część rozwałkuj w kulkę i wyjmij pod folię, aby ciasto się nie spierzchło.
Krok 7:
Rozwałkuj każdą kulkę w podłużne ciasto, skupiając się na swoim kształcie (szerokości i wysokości boków) do pieczenia. Ponownie Usuń ciastka pod folią.
Krok 8:
W kadzi włóż margarynę, rozpal na małym ogniu i rozpuść.
Krok 9:
Dodaj oregano do stopionej margaryny i wymieszaj.
Krok 10:
Weź pierwszą tortillę, zanurz ją z obu stron w stopionej margarynie z oregano, zwiń na pół i włóż do przygotowanej formy. Wykonaj tę samą procedurę z pozostałymi tortillami.
Krok 11:
Posyp sezamem i oregano na wierzchu. Pozostaw przygotowany chleb do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie włóż formę z chlebem do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i piecz przez 25 minut.
do przygotowania tego chleba można również użyć okrągłego kształtu. Tylko wtedy konieczne będzie rozwałkowanie każdej kulki w okrągłe ciasto, zanurzenie w margarynie z oregano i ułożenie ciastek w kółko. W ten sposób technologia układania ciast ulegnie zmianie, ale wynik pozostanie taki sam: po upieczeniu kawałki łatwo oddzielą się od chleba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g