skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Będziesz potrzebował domowego bimbru. Powinien być dobrze oczyszczony: albo za pomocą węgla drzewnego, albo za pomocą drugiej destylacji z oddzieleniem pierwszych i ostatnich 100 ml.Siła bimbru powinna wynosić co najmniej 45 stopni. Będziesz potrzebował kory dębu - możesz ją sam zebrać, ale możesz ją kupić w aptece. Suszone śliwki można zastąpić taką samą ilością suszonych moreli.
Krok 2:
Węgiel drzewny najlepiej zrobić sam, najlepiej z niektórych drzew owocowych: jabłoni, wiśni, ponownie dębu lub brzozy. Następnie zmiel węgiel drzewny i dodaj do pojemnika do zaparzania whisky.
Krok 3:
Napełnij korę wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut.
Krok 4:
Następnie spuść wodę i dodaj również do naczyń, w których nalegasz na whisky.
Krok 5:
Można również dodać kawałki drewna dębowego. Ale to nie jest konieczne.
Krok 6:
Nie myj suszonych śliwek, Dodaj również do naczyń do zaparzania.
Krok 7:
Podgrzej bimber do 45 stopni. Jeśli nagle nie masz termometru, podgrzej około: 45 stopni to wtedy, gdy zanurzenie palca w cieczy staje się trochę gorące. Tylko trochę!
Krok 8:
Wlej bimber do naczyń do reszty składników. Wymieszać.
Krok 9:
Uzupełnij do szyi-w puszce nie powinno być wolnego miejsca na powietrze. Przykryj szczelnie pokrywką i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu. Nalegać co najmniej 10 dni, ale... polecam nalegać co najmniej 15 dni. Optymalnie po tym czasie możesz zacząć próbować napoju-jeśli smak nie odpowiada, Kontynuuj naleganie i spróbuj po kolejnym tygodniu.
Krok 10:
Następnie odcedź napój przez kilka warstw gazy. Lepiej nawet odcedzić 2-3 razy, aby usunąć ślady węgla i kory. Wlej whisky do butelek i pozostaw na kilka dni.
Krok 11:
Domowa whisky okazuje się nie mniej aromatyczna niż wersje tego napoju w sklepie. Twierdza 45-50 stopni w zależności od pierwotnej twierdzy bimbru. Miłośnicy oryginalnych alkoholi docenią. Ale przestrzegaj środka podczas picia alkoholu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Węgiel - 120 kcal/100g
- Kora dębu - 0 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g