ciasto z kremem czekoladowym i migdałami Świnka

takie ciasto stanie się centralnym daniem na stole noworocznym! Wspaniałe ciasto noworoczne 2019 z kremem czekoladowym i migdałami naprawdę zrób to sam. Tak, nie jest to najłatwiejsza opcja, ale nie jest też najtrudniejsza. W przygotowaniu takiego ciasta nie można obejść się bez odpowiedniego zaokrąglonego kształtu. Głowa świni składa się z dwóch półkuli, podobnie jak ciało z dwóch owalnych półkuli. Półkule są połączone ze sobą długim drewnianym szpikulcem. Mastyk dowolnego koloru można kupić w specjalistycznym sklepie.
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 26 % 21 g
węglowodany 68 % 54 g
407 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

1. Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Wlej większość cukru do białek. Pokonaj je do stabilnych, mocnych szczytów. Wlej pozostały cukier do żółtek, ubij Biel.

2. Rozłóż 1/3 części białek na żółtkach, wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek kakaowy do tej masy. Delikatnie wymieszaj. Następnie w częściach rozprowadzamy pozostałą masę białkową do ciasta, mieszamy.

3. Wlej mniejszą część ciasta do dzielonej formy o średnicy 18 centymetrów. Wstępnie nasmaruj formę olejem. Wysyłamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 25 minut.

4. Pozostałe ciasto wlewa się do formy o większej średnicy, około 22 centymetrów. Piec w tej samej temperaturze przez 35 minut. Oba herbatniki schładzamy w formie, a następnie wyjmujemy.

5. Przygotuj krem czekoladowy ganache. Nadaje się do smarowania ciasta i wyrównywania jego powierzchni. Tak więc czekoladę łamiemy na kawałki, topimy w kuchence mikrofalowej. Następnie łączymy czekoladę ze zmiękczonym masłem.

6. Ubij składniki, pozwól kremowi ostygnąć. Po schłodzeniu krem twardnieje, staje się gęstszy. Posiekaj Duże migdały.

7. A teraz przygotujmy formularze. Okrągły pojemnik na głowę, Owalny na byka. Pokrój mniejszy biszkopt na cienkie ciasta. Połowa trafi do jednej półkuli, druga połowa do drugiej półkuli.

8. Umieść cienkie ciasto w półkolistej formie, nasącz je syropem żurawinowym. posmaruj kremem czekoladowym. Powstałą pustkę wypełniamy bezami, posypujemy migdałami. Przykryj drugim ciastem. Formę należy najpierw wyłożyć folią spożywczą, aby końce zwisały swobodnie. Wtedy łatwiej będzie uzyskać gotową półkulę z formy.

9. W ten sposób zbieramy jedną półkulę i jedną owalną część. Owalna część wykonana jest z biszkoptu o większej średnicy. Odstawiamy półfabrykaty do lodówki, aby się zestaliły. Zajmie to 2-3 godziny. Następnie ostrożnie wyjmij je z form i wykonaj drugie puste miejsca w ten sam sposób.

10. Najpierw wyrównujemy ganache z obiema półkulami dla głowy, a także z obydwoma półfabrykatami dla Byka. Pozwól im zamarznąć w lodówce przez dosłownie pół godziny. Zbieramy głowę i ciało, zabezpieczając części drewnianymi szaszłykami. Wypełniamy szwy ganache. Ponownie pozwól kremowi związać się w lodówce.

11. Układamy na podłożu, przystępujemy do projektowania mastyksu. Rozwijamy mastyks, pokrywamy nim części świni. Szyjkę dekorujemy szalikiem mastyksowym. Wykonany jest z czarnego mastyksu.

12. Prosiaczek, oczy, uszy i łapy - wszystko to Rzeźbimy z mastyksu. Jest bardzo plastyczna, praca z nią to przyjemność! Możesz przymocować części alkoholem lub specjalnym klejem do mastyksu.

podłoże można zamaskować jako ziele z zielonego kremu maślanego. Ale to już do woli.

ciasto jest gotowe, aby zachwycić gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop żurawinowy - 26   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Bezy - 366   kcal/100g

Podobne przepisy