skład / składniki
metoda gotowania
Ryba maślana to ogólna nazwa handlowa kilku gatunków ryb. Antar jest jednym z bardziej cenionych gatunków, ponieważ występuje znacznie rzadziej niż pozostałe. Kategoria ryb maślanych obejmuje escolar, stromateus, savorin, seriorella i inne. Każda z wymienionych ryb różni się wyglądem, ale ma podobny smak. Od czego otrzymała wspólną nazwę handlową.
Ryba maślana jest bardzo delikatna, miękka, niesamowicie smaczna. Ale nie zaleca się spożywania dużych porcji ze względu na dużą ilość tłuszczu. Maksymalna waga jednej porcji to 150-200 gramów, nie więcej.
W przypadku przedstawionego przepisu nie jest zasadniczo brane filety, odpowiednie są również steki.
1. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej.
2. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Możesz również zetrzeć czosnek na drobnej tarce, ale zajmie to więcej czasu.
3. Połącz stopione masło z czosnkiem, wymieszaj.
4. Potrzyj filet z ryby maślanej solą, włóż do głębokiego pojemnika do pieczenia. Ryba powinna być umieszczona w jednej warstwie.
5. Polej filet przygotowanym sosem czosnkowo-maślanym.
6. Jedną cytrynę myjemy, przecinamy na pół. Wyciśnij sok z każdej połowy bezpośrednio na rybę.
7. Pozostałą cytrynę również dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Rozłóż je na rybach.
8. A teraz wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz rybę przez 20 minut.
9. Mój koperek, wysusz. Drobno posiekaj nożem. Wyjmij rybę z piekarnika i posyp świeżym posiekanym koperkiem.
podawaj natychmiast.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ryba maślana - 112 kcal/100g