pieczona ryba maślana

obfity obiad dla całej rodziny! Bez kłopotów i zmartwień! Pieczona ryba maślana to maksimum soczystości i smaku! Podawaj taką rybę pysznie z prostą sałatką coleslaw z suszoną żurawiną. Przedstawiony SOS wzmacnia smak i miękkość ryby, a czosnek nadaje mu zupełnie nowe połączenie smakowe. Pieczenie ryby jest znacznie łatwiejsze niż smażenie. Nie musisz stać przy kuchence, nie ma rozpryskanego oleju, który musisz później umyć. Nawiasem mówiąc, możesz upiec taką rybę w powolnej kuchence, wystarczy wziąć mniejszą ilość.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Ryba maślana to ogólna nazwa handlowa kilku gatunków ryb. Antar jest jednym z bardziej cenionych gatunków, ponieważ występuje znacznie rzadziej niż pozostałe. Kategoria ryb maślanych obejmuje escolar, stromateus, savorin, seriorella i inne. Każda z wymienionych ryb różni się wyglądem, ale ma podobny smak. Od czego otrzymała wspólną nazwę handlową.

Ryba maślana jest bardzo delikatna, miękka, niesamowicie smaczna. Ale nie zaleca się spożywania dużych porcji ze względu na dużą ilość tłuszczu. Maksymalna waga jednej porcji to 150-200 gramów, nie więcej.

W przypadku przedstawionego przepisu nie jest zasadniczo brane filety, odpowiednie są również steki.

1. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej.

2. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Możesz również zetrzeć czosnek na drobnej tarce, ale zajmie to więcej czasu.

3. Połącz stopione masło z czosnkiem, wymieszaj.

4. Potrzyj filet z ryby maślanej solą, włóż do głębokiego pojemnika do pieczenia. Ryba powinna być umieszczona w jednej warstwie.

5. Polej filet przygotowanym sosem czosnkowo-maślanym.

6. Jedną cytrynę myjemy, przecinamy na pół. Wyciśnij sok z każdej połowy bezpośrednio na rybę.

7. Pozostałą cytrynę również dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Rozłóż je na rybach.

8. A teraz wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz rybę przez 20 minut.

9. Mój koperek, wysusz. Drobno posiekaj nożem. Wyjmij rybę z piekarnika i posyp świeżym posiekanym koperkiem.

podawaj natychmiast.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ryba maślana - 112   kcal/100g

Podobne przepisy