ciasto ze skondensowanym mlekiem i suszonymi jabłkami

upiecz pyszne ciasto na herbatę! Ciesz się rodziną i przyjaciółmi! Ciasto z suszonymi jabłkami i orzechami przekroczy wszelkie oczekiwania! Kruche ciasto, chrupiące orzeszki ziemne, mleko skondensowane i jabłka - tak pyszne, że nie można się oderwać! Takie ciasto jest bardzo smaczne do podania z mlekiem, kompotem, sokiem, a także z herbatą i kawą. Masło można zastąpić margaryną, ale produkt musi być dobrej jakości. W przeciwnym razie wpłynie to na smak gotowego produktu nie w najlepszy sposób. Jeśli nie ma nasion, możesz zrobić tylko orzeszki ziemne lub zastąpić je orzechami włoskimi.
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 11 g
tłuszcze 28 % 21 g
węglowodany 57 % 43 g
403 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Włóż masło do miski. Olej powinien mieć temperaturę pokojową, w tym celu można go wcześniej wyłożyć z lodówki. Można też trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej, ale nie do stanu płynnego!

2. Wlej więc sól, mąkę i cukier puder do miski z masłem, wszystko zmiel na okruchy. Robimy to rękami i bardzo szybko, ponieważ ciepło rąk szybko topi olej.

3. Rozłóż żółtka na powstałym okruchu, zagniataj ciasto. Tutaj musisz spojrzeć, jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki lub trochę lodowatej wody. Zależy to od wielkości żółtek, jakości mąki. W rezultacie ciasto powinno być plastyczne i nie przyklejać się do rąk.

4. Ciasto rozprowadzamy w naczyniu do pieczenia, rozprowadzamy rękami, tworząc mały bok. Nie ma sensu wałkować ciasta wałkiem do ciasta, ponieważ nie jest elastyczne i łatwo się rozrywa.

5. Suszone jabłka zalać wrzącą wodą, pozostawić na około 15 minut, po czym spuścić wodę. Same jabłka kroimy nożem na małe kawałki. Im mniejszy, tym lepiej.

6. Orzeszki ziemne siekamy również nożem, ale grubo. Lepiej nie używać blendera, ponieważ orzechy w nim są zbyt mocno mielone.

7. Rozłóż przygotowane suszone jabłka, nasiona słonecznika na podstawie , a na wierzchu posiekane orzeszki ziemne. Napełnij to wszystko skondensowanym mlekiem.

8. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Gdy powierzchnia jest dobrze zrumieniona, przykryj formę folią. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie przez 20 minut.

następnie schłodzić ciasto, pokroić w kwadraty i podać.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suszone jabłka - 231   kcal/100g

Podobne przepisy