skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż masło do miski. Olej powinien mieć temperaturę pokojową, w tym celu można go wcześniej wyłożyć z lodówki. Można też trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej, ale nie do stanu płynnego!
2. Wlej więc sól, mąkę i cukier puder do miski z masłem, wszystko zmiel na okruchy. Robimy to rękami i bardzo szybko, ponieważ ciepło rąk szybko topi olej.
3. Rozłóż żółtka na powstałym okruchu, zagniataj ciasto. Tutaj musisz spojrzeć, jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki lub trochę lodowatej wody. Zależy to od wielkości żółtek, jakości mąki. W rezultacie ciasto powinno być plastyczne i nie przyklejać się do rąk.
4. Ciasto rozprowadzamy w naczyniu do pieczenia, rozprowadzamy rękami, tworząc mały bok. Nie ma sensu wałkować ciasta wałkiem do ciasta, ponieważ nie jest elastyczne i łatwo się rozrywa.
5. Suszone jabłka zalać wrzącą wodą, pozostawić na około 15 minut, po czym spuścić wodę. Same jabłka kroimy nożem na małe kawałki. Im mniejszy, tym lepiej.
6. Orzeszki ziemne siekamy również nożem, ale grubo. Lepiej nie używać blendera, ponieważ orzechy w nim są zbyt mocno mielone.
7. Rozłóż przygotowane suszone jabłka, nasiona słonecznika na podstawie , a na wierzchu posiekane orzeszki ziemne. Napełnij to wszystko skondensowanym mlekiem.
8. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Gdy powierzchnia jest dobrze zrumieniona, przykryj formę folią. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i kontynuuj pieczenie przez 20 minut.
następnie schłodzić ciasto, pokroić w kwadraty i podać.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suszone jabłka - 231 kcal/100g