skład / składniki
metoda gotowania
orkisz jest zdrowy sam w sobie, a z warzywami jest jeszcze bogatszy! Do gotowania używa się tęczowych marchewek różnych odmian: fioletowego Smoka, żółtego Yellowstone i pomarańczowego cesarza. Oczywiście możesz wziąć zwykłą marchewkę tego samego koloru, ale z tęczową potrawą wygląda o wiele bardziej apetycznie.
orkisz można ugotować z wyprzedzeniem specjalnie dla tego dania. Możesz także użyć wczorajszej owsianki, jeśli z jakiegoś powodu nie miałeś czasu jej zjeść.
1. Umyj pory, grubo posiekaj. Obierz marchewki, umyj, pokrój w koła niezbyt cienkie. Posiekaj szalotkę na grubo. Włóż wszystkie warzywa do miski, wlej oliwę z oliwek, sól do smaku. Delikatnie wymieszaj, aby rozprowadzić masło i sól na każdym kawałku.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozłóż warzywa na blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut. W tym procesie wymieszaj kilka razy. Warzywa powinny się zrumienić. Po określonym czasie wyjmij blachę do pieczenia, pozwól warzywom ostygnąć.
3. Przygotuj stację benzynową. Aby to zrobić, wlej ocet i oliwę z oliwek do małego pojemnika. Dodaj musztardę Dijon, wlej cukier i sól, wymieszaj.
4. W głębokiej salaterce układamy gotowany orkisz, pieczoną marchewkę, por i szalotkę. Umyj liście bazylii, lekko osusz ręcznikami papierowymi. Rozłóż bazylię na głównych składnikach. Wlej zawartość salaterki przygotowanym dressingiem, wymieszaj.
pieprz do smaku i podawaj.
jedz dla zdrowia i przyjemności!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Orkisz - 337 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g