orkisz z warzywami

jasne i bardzo smaczne danie dla wegetarian i nie tylko! Orkisz z warzywami to całkowicie niezależne danie. Pochodzi z kategorii: sycące, smaczne, apetyczne. Dla tych, którzy nie wierzą, że bez mięsa można zjeść smaczny posiłek, można przeprowadzić eksperyment z tym daniem. Zrobi wrażenie i udowodni, że kuchnia wegetariańska nie jest taka nudna. Przepis wykorzystuje już ugotowany orkisz, więc czas gotowania nie jest tak długi. Ziarna są zwykle moczone przez noc, a rano myte i gotowane przez pół godziny od wrzenia. Marchewki w przepisie są używane różnych odmian.
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 58 % 21 g
194 kcal
IG: 95 / 0 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

orkisz jest zdrowy sam w sobie, a z warzywami jest jeszcze bogatszy! Do gotowania używa się tęczowych marchewek różnych odmian: fioletowego Smoka, żółtego Yellowstone i pomarańczowego cesarza. Oczywiście możesz wziąć zwykłą marchewkę tego samego koloru, ale z tęczową potrawą wygląda o wiele bardziej apetycznie.

orkisz można ugotować z wyprzedzeniem specjalnie dla tego dania. Możesz także użyć wczorajszej owsianki, jeśli z jakiegoś powodu nie miałeś czasu jej zjeść.

1. Umyj pory, grubo posiekaj. Obierz marchewki, umyj, pokrój w koła niezbyt cienkie. Posiekaj szalotkę na grubo. Włóż wszystkie warzywa do miski, wlej oliwę z oliwek, sól do smaku. Delikatnie wymieszaj, aby rozprowadzić masło i sól na każdym kawałku.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozłóż warzywa na blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut. W tym procesie wymieszaj kilka razy. Warzywa powinny się zrumienić. Po określonym czasie wyjmij blachę do pieczenia, pozwól warzywom ostygnąć.

3. Przygotuj stację benzynową. Aby to zrobić, wlej ocet i oliwę z oliwek do małego pojemnika. Dodaj musztardę Dijon, wlej cukier i sól, wymieszaj.

4. W głębokiej salaterce układamy gotowany orkisz, pieczoną marchewkę, por i szalotkę. Umyj liście bazylii, lekko osusz ręcznikami papierowymi. Rozłóż bazylię na głównych składnikach. Wlej zawartość salaterki przygotowanym dressingiem, wymieszaj.

pieprz do smaku i podawaj.

jedz dla zdrowia i przyjemności!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Orkisz - 337   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy