skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozpuść kawę w 2 łyżkach wrzącej wody. Kawę rozpuszczalną można zastąpić zaparzoną, a następnie ilość kawy należy zmniejszyć, a po zaparzeniu odcedzić.
Krok 2:
Wymieszaj miękkie masło z cukrem i jajkiem, aż będzie gładkie
Krok 3:
Dodaj parzoną kawę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do mieszanki i zagnieść miękkie ciasto.Do przygotowanego ciasta dodaj posiekane orzechy i posiekaną czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj.Rękami zanurzonymi w wodzie zwiń niezbyt duże kulki i ułóż je w odległości od siebie na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° przez około 12-15 minut Smacznego
czekolada i orzechy są po prostu pyszne, a ciasteczka z nich nie są przyzwoicie pyszne! Prosty i pyszny przepis na ciasteczka, który nawet dziecko dostanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g