skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę jaglaną? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mleko biorę 2% tłuszczu. Właściwe proso ma piękny żółty kolor o przyjemnym aromacie.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie prosa. W osobnej misce zalej kaszę jaglaną gorącą wodą i odstaw na 1-2 minuty. Jest to konieczne, aby proso nie było gorzkie w gotowej owsiance. Cienka folia pokrywająca każde ziarno zostanie zmyta gorącą wodą z prosa.
Krok 3:
Następnie spuść gorącą wodę z prosa i opłucz proso jeszcze 2-3 razy w zimnej wodzie.
Krok 4:
Wlej mleko do rondla i dodaj cukier i szczyptę soli. Postaw garnek na ogniu i zagotuj.
Krok 5:
W gorącym mleku włóż przygotowane proso i mieszając, aż doprowadzić wszystko ponownie do wrzenia.
Krok 6:
Podczas mieszania gotuj proso w mleku na małym ogniu przez 10-12 minut. W tym czasie proso zacznie zwiększać swoją objętość. Przykryj garnek pokrywką i zdejmij owsiankę z ognia. Pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Nie owijam patelni ciepłym kocem. Doskonale zaparzy się również na kuchence.
Krok 7:
Podczas infuzji, w gorącym mleku, proso całkowicie osiągnie wymaganą konsystencję i wchłonie prawie całe mleko.
Krok 8:
Moim zdaniem owsianka okazuje się najbardziej pożądaną gęstością. Ziarna prosa nie są suche i nie ma nadmiaru mleka w owsiance. Ułóż gotową owsiankę na talerzach i dodaj trochę masła.
Krok 9:
Będzie bardzo smaczne, jeśli dodasz kwaśne jagody do owsianki. Przyjemnie rozcieńczają słodycz owsianki. Smacznego!
do przygotowania owsianki można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu. Zdarza się, że gotuję owsiankę na domowym mleku bez dodawania wody. Jest bardzo smaczny i sycący. Ale jeśli chcesz uzyskać chudszą owsiankę, wymień część mleka na wodę. Wybierz proporcje według własnego gustu.
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g