ciasteczka z pestkami moreli
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Zmiel pestki moreli za pomocą blendera.
2. Ubij zmiękczone masło z cukrem na puszystą masę, a następnie rozbij jajko na maślaną masę, ubij do uzyskania gładkości.
3. Do powstałej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli,  zagnieść gęste ciasto.
4. Ciasto rozwałkowujemy na warstwę o grubości około 0,5 cm, za pomocą foremek wycinamy figury, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. 
5. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 12-15 minut.
podajemy na stole do herbaty.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Pestki moreli - 519 kcal/100g