ciasteczka miętowe z polewą czekoladową

Przygotuj niezrównaną ucztę dla swojej rodziny! Miętowe brownie z polewą czekoladową to świetna uczta dla gości, a także zachwyci rodzinę. Krem jest przygotowywany na bazie masła z dodatkiem barwnika spożywczego. Barwnik może być stosowany zarówno w proszku, jak i żelu.
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 41 % 30 g
węglowodany 47 % 35 g
434 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Rozpuść masło na małym ogniu, a tymczasem wlej mąkę, cukier, kakao w proszku, szczyptę soli do miski, dobrze wymieszaj. Gdy masło całkowicie się rozpuści, wlej je do suchych składników, wymieszaj.

2. Rozbij jajka do powstałej masy, dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Ciasto nie stało się tak gęste, pojawił się połysk i gładka struktura. Ciasto rozprowadzamy na blasze wyłożonej folią, wyrównujemy i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Brownie pieczemy nie dłużej niż 30-35 minut.

3. Zmiękczone masło ubijamy mikserem do puszystości, po czym dodajemy cukier puder, nalewkę z mięty pieprzowej i łyżkę mleka, jeszcze raz dokładnie ubijamy. Dodaj barwnik spożywczy do powstałej masy, ubij. Schłodzone brownie smarujemy jasnym kremem i wysyłamy do lodówki na pół godziny.

4. Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, wkładamy do rondla, wysyłamy na bardzo mały ogień, topimy ciągle mieszając. Następnie delikatnie włóż masło o temperaturze pokojowej do czekolady, wymieszaj. Nałóż masę czekoladową na krem, wyrównaj, wróć do lodówki, aby zestalić się na pół godziny.

gotowe brownie kroimy na porcje i podajemy.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Nalewka - 248   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy