skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozpuść masło na małym ogniu, a tymczasem wlej mąkę, cukier, kakao w proszku, szczyptę soli do miski, dobrze wymieszaj. Gdy masło całkowicie się rozpuści, wlej je do suchych składników, wymieszaj.
2. Rozbij jajka do powstałej masy, dodaj ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Ciasto nie stało się tak gęste, pojawił się połysk i gładka struktura. Ciasto rozprowadzamy na blasze wyłożonej folią, wyrównujemy i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Brownie pieczemy nie dłużej niż 30-35 minut.
3. Zmiękczone masło ubijamy mikserem do puszystości, po czym dodajemy cukier puder, nalewkę z mięty pieprzowej i łyżkę mleka, jeszcze raz dokładnie ubijamy. Dodaj barwnik spożywczy do powstałej masy, ubij. Schłodzone brownie smarujemy jasnym kremem i wysyłamy do lodówki na pół godziny.
4. Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki, wkładamy do rondla, wysyłamy na bardzo mały ogień, topimy ciągle mieszając. Następnie delikatnie włóż masło o temperaturze pokojowej do czekolady, wymieszaj. Nałóż masę czekoladową na krem, wyrównaj, wróć do lodówki, aby zestalić się na pół godziny.
gotowe brownie kroimy na porcje i podajemy.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Nalewka - 248 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g