Chude czekoladowe ciasto brownie w 30 minut

trudno uwierzyć, że chude ciasto może być tak delikatne i smaczne. Jednak tak jest. Wspaniały deser dla miłośników czekolady z orzechami. Przygotowuje się szybko, trwa długo. Może leżeć w lodówce do dwóch tygodni.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 40 % 26 g
węglowodany 51 % 33 g
385 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Posiekaj orzechy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej mleko kokosowe do wrzenia, polej czekoladą waniliową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystko. Ciasto jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wstępnie przykryj spód formy (średnica 20 cm) pergaminem i nasmaruj boki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż orzechy na dnie dzielonej formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj czekoladę z suchymi składnikami i polej ciasto orzechami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w temperaturze 175° przez około 20 minut. Lepiej nie suszyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasto z formy na wolność.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozpuszczoną czekoladę(60 gr) wymieszaj z mlekiem kokosowym (30 gr). To lukier.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy