ciasteczka z orzechami brazylijskimi
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej kawę do filiżanki, zalej wrzącą wodą, pozwól jej się zaparzyć.
2. Do miski wlewamy syrop klonowy i mocną kawę, dodajemy zmiękczoną margarynę, wlewamy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie, ale nie plastyczne, jak zwykle z mąki pszennej.
3. Do ciasta Wprowadzamy posiekane orzechy brazylijskie i krople czekolady, dokładnie mieszamy, aby były jak najbardziej równomiernie rozłożone.
4. Mokrymi rękami formujemy małe kulki, lekko spłaszczamy i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. 
serwujemy herbatę na stole, poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Orzechy brazylijskie - 654 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g