ciasto irga

Przygotuj pyszne ciasto jagodowe z bezą na herbatę. Ciasto irga to połączenie cienkiej bazy kruchego ciasta, obfitości nadzienia jagodowego i bezy białkowej. Ciasta takiego planu najlepiej upiec w formie rozłącznej, wystarczy wyjąć z niego ciasto bez uszczerbku dla jego integralności. Jagody można stosować zarówno świeże, jak i mrożone. W drugim przypadku irgu należy najpierw rozmrozić i spuścić płyn.
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 65 % 35 g
272 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1.& nbsp;umyj jagody, podziel na dwie części, z których jedną zmiel blenderem. Do posiekanych jagód dodajemy mleko skondensowane, rozbijamy jajka, wlewamy skrobię, a także przyprawy: gałkę muszkatołową, cynamon, wanilię i kardamon, ubijamy blenderem. W powstałej masie układamy całe jagody, mieszamy.

2. Pokrój masło na cienkie talerze, wlej mąkę do masła, zmiel ręce na okruchy. Następnie dodaj żółtka kurczaka, śmietanę, wlej cukier i sól. Zagniatamy gęste ciasto, wysyłamy do lodówki na 20 minut. 

3. Ciasto układamy w formie o średnicy 25 cm, wyrównujemy, formujemy boki. Na powstałą podstawę układamy nadzienie irgi, wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do & amp; nbsp; 180 stopni, pieczemy przez & amp; nbsp; 30 minut.

4. Ubij białka z cukrem pudrem na stabilne szczyty, napełnij Worek Do Gotowania kremem, grubo Osadź małe bezy na powierzchni ciasta. Zwracamy formę do piekarnika, podnosimy temperaturę do 200 stopni, pieczemy, aż pojawi się złoty rumieniec.

pozwól ciastu ostygnąć, a następnie wyjmij z formy i podawaj.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Irga - 45   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy