skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy ser bez mleka? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć tłusty wiejski twaróg, ser ze sklepu może nie działać. Masło-wysokiej jakości, bez dodatków, zgodne z GOST.
Krok 2:
W osobnej misce połącz twaróg, jajko, sól i sodę. Zmiażdżyłem prosto ręką, aby rozgnieść wszystkie grudki w twarogu. Możesz przebić masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 3:
Zbuduj łaźnię wodną na kuchence. Weź duży garnek, wlej do niego wodę do połowy objętości i podpal. Po zagotowaniu wody Ustaw miskę na górze tak, aby krawędzie trzymały się boków garnka. Zmniejsz ogień. Kąpiel wodna jest gotowa. Włóż masło do miski i rozpuść je.
Krok 4:
Dodaj masę twarogową do masła, wymieszaj.
Krok 5:
Przy ciągłym mieszaniu gotuj masę, aż twaróg całkowicie się stopi. Powinien stać się jednorodny i płynny. Przeszkadzałam trzepaczką.
Krok 6:
Po tym dalej gotuj ser. Gotuje się dość długo, co najmniej 30 minut, od czasu do czasu masę należy mieszać.
Krok 7:
Jeśli gotujesz ser przez 30 minut-wyjdzie miękki, bardzo podobny do topionego sera przyjaźń. Aby uzyskać twardy ser, gotuj przez 45-50 minut. Masa dobrze się zagotuje i zgęstnieje, co widać na zdjęciu. Monitoruj poziom wody w garnku, jeśli się zagotuje, dodaj więcej.
Krok 8:
Wlej ser do formy, w której będzie przechowywany, i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Emaliowane, szklane lub plastikowe pojemniki i miski nadają się jako forma. Następnie przykryj formę pokrywką i wyślij do lodówki. Po dwóch godzinach ser będzie gotowy.
Krok 9:
Zostawiłem ser na noc, rano łatwo go wyjąłem z miski. Prawidłowo ugotowany ser łatwo się kroi i nie przykleja się do noża. Bardzo smaczne jest jedzenie go po prostu ze świeżym chlebem i masłem. Smacznego!
nie radzę brać dużej ilości twarogu na raz. 500 gramów jest optymalne na początek. Z takiej ilości otrzymasz około 250 gramów gotowego produktu.
nie trzeba cały czas obserwować topienia, po prostu byłem w pobliżu, od czasu do czasu mieszając masę trzepaczką. Najważniejsze jest, aby upewnić się, że woda nie zagotuje się w rondlu.
tak się złożyło, że pierwszy raz gotowałem ser przez pół godziny. A następnego dnia nie miałem produktu stałego, ale stopionego. Ponownie wysłałem go do łaźni wodnej i ugotowałem przez około pół godziny. Ser wyszedł już prawie twardy, nie udało się go pokroić w cienkie plasterki, ale zjadłem kanapkę)
wniosek: aby uzyskać twardy ser, musisz gotować przez około godzinę, a nawet dłużej. Lub użyj bardziej suchego twarogu.
nie zapominaj, że żywność gotowana w domu ma krótszy okres przydatności do spożycia. Gotowy ser przechowuj w misce z pokrywką w lodówce.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g