skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego do zapiekanki: z wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, indyka lub zmieszanego z dowolnego rodzaju mięsa. Wolę mieloną chudą wołowinę. Dzięki kefirowi mięso mielone będzie nadal soczyste i miękkie.
Krok 2:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w małe kostki (aby szybciej się ugotowały) i ugotować. Jak gotować ziemniaki? Ułóż kawałki na patelni, przykryj zimną wodą i umieść na średnim ogniu. Gotuj ziemniaki przez około 20 minut po ugotowaniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj sól. Sprawdź gotowość nożem - powinien swobodnie przebić ziemniaka.
Krok 3:
Odcedź gotowe ziemniaki, a następnie zetrzyj je tłuczkiem w jednorodne tłuczone ziemniaki. Zagotuj mleko.
Krok 4:
Wlej gorące mleko do tłuczonych ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Mleko lepiej wylewać nie wszystkie naraz, ale w częściach. Ponieważ odmiany ziemniaków są różne, a przy niektórych odmianach ta ilość mleka będzie w sam raz, a przy innych wręcz przeciwnie, niewiele lub dużo. Następnie dodaj masło do ziemniaków i poczekaj, aż się rozpuści. Ponownie wszystko wymieszaj. Powinieneś uzyskać miękkie, jednorodne, ale nie płynne tłuczone ziemniaki.
Krok 5:
Wlej kefir do mielonego mięsa. Sól, pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Lepiej jest używać kefiru grubszego: 2,5-3,2. Kefir beztłuszczowy lub o zawartości tłuszczu 1% lepiej nie brać - jest zbyt płynny. Przy nadmiernej wilgoci zapiekanka może się rozpaść zamiast ładnie pokroić na porcje. Ponadto pieczenie może zająć więcej czasu.
Krok 6:
W wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia (jeśli forma jest silikonowa, nie trzeba jej niczego smarować) włóż połowę tłuczonych ziemniaków i spłaszcz.
Krok 7:
Rozłóż całe mięso mielone równomiernie na wierzchu ziemniaków.
Krok 8:
Przykryj mięso mielone pozostałym tłuczkiem do ziemniaków. W razie potrzeby na powierzchni zapiekanki można zrobić bruzdy widelcem. Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 45-50 minut. Jeśli po 20-25 minutach wierzch zapiekanki zacznie się rumienić,a mięso mielone nie jest jeszcze gotowe, przykryj formę folią.
Krok 9:
Gotową zapiekankę lekko schłodzić, wyjąć z formy i pokroić na porcje Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g