focaccia z pęcherzycą i tymiankiem
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
przesiej mąkę do miski, Posol i dodaj drożdże. Następnie zrób małe wgłębienie w środku, wlej wodę i oliwę z oliwek. Zagniataj ciasto przez 10 minut i po przykryciu ręcznikiem pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
gdy ciasto będzie gotowe, rozłóż je na blasze do pieczenia, po uprzednim wyłożeniu pergaminem. Połóż jagody pęcherzycy na wierzchu, lekko wciskając je w ciasto, posmaruj oliwą z oliwek i posyp tymiankiem. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 220 °C.
możesz podawać jako niezależne danie, uzupełnione porcją sałatki.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pęcherzyca - 32 kcal/100g