zapiekanka z twarogu z ksylitolem
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Umieść twaróg w odpowiednim pojemniku. Lepiej jest wziąć niskotłuszczowy twarożek, z ziarnami, idealny-domowy.
2. Dodaj ksylitol i sól, ubij. Najpierw włóż połowę ksylitolu, a następnie dodaj trochę reszty - dostosuj słodycz do swojego gustu.
3. Rozbij jajka na twaróg, ubij wszystko razem blenderem.
4. Naczynie do pieczenia należy nasmarować olejem, a następnie wlać do niego mieszaninę.
5. Umieść formę w gorącym piekarniku (180 stopni Celsjusza), gotuj na złoty kolor (20-25 minut).
6. Przytrzymaj gotową zapiekankę w formie przez 5-10 minut, a następnie wyjmij.
podawaj pyszną zapiekankę na stole, posypując ją proszkiem lub polewając kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ksylitol - 243 kcal/100g