pieczone czerwone oko

delikatna ryba na idealny rodzinny obiad! Gotuj z przyjemnością! . Pieczone czerwone oko według tego przepisu jest przygotowywane bardzo prosto i ma wyśmienity kremowy smak. To pyszne danie na lekką kolację w miłym towarzystwie. Spróbuj!
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 8 % 2 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Rozmrozić rybę, oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć i osuszyć.
2. Przygotuj sos śmietanowy, do którego w głębokim talerzu wymieszaj śmietanę, przyprawy do ryb, sól i pieprz.
3. Cebulę obrać i drobno posiekać.
4. Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym.
5. Rozłóż przygotowaną rybę z jednej strony sosem i połóż ją na środku folii.
6. Posmaruj czerwone oko sosem w środku i włóż tam posiekaną cebulę.
7. Połóż plasterki cytryny na tuszy i polej rybę pozostałym sosem.
8. Ostrożnie uformuj kopertę foliową, aby nie dotykała ryby oblanej sosem.
9. Piec czerwone oczy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

podawaj pieczone czerwone oczy na gorąco z dodatkiem lub bez.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Czerwonooka - 125   kcal/100g

Podobne przepisy