pieczone czerwone oko
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Rozmrozić rybę, oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć i osuszyć.
2. Przygotuj sos śmietanowy, do którego w głębokim talerzu wymieszaj śmietanę, przyprawy do ryb, sól i pieprz.
3. Cebulę obrać i drobno posiekać.
4. Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym.
5. Rozłóż przygotowaną rybę z jednej strony sosem i połóż ją na środku folii.
6. Posmaruj czerwone oko sosem w środku i włóż tam posiekaną cebulę.
7. Połóż plasterki cytryny na tuszy i polej rybę pozostałym sosem.
8. Ostrożnie uformuj kopertę foliową, aby nie dotykała ryby oblanej sosem.
9. Piec czerwone oczy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
podawaj pieczone czerwone oczy na gorąco z dodatkiem lub bez.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Czerwonooka - 125 kcal/100g