skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Uważa się, że do zaparzania najlepiej nadaje się mrożona żurawina. Należy go najpierw rozmrozić. Następnie wlej żurawinę do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą. Jeśli żurawina początkowo zawiera wiele resztek roślinnych (gałązek lub liści), lepiej będzie ją wstępnie posortować. Woda powinna spłynąć.
Krok 2:
Za pomocą tłuczka z moździerza lub tłuczka do robienia tłuczonych ziemniaków należy rozgnieść każdą jagodę, aby żurawina lepiej dawała sok napojowi. Uważaj, żurawina jest bardzo soczystą jagodą, możesz przypadkowo zabrudzić ją sokiem.
Krok 3:
Przenieś żurawinę do wysokiej karafki, w której ma być przygotowana nalewka.
Krok 4:
Wlej granulowany cukier do karafki.
Krok 5:
Wlej oczyszczony bimber o podwójnej destylacji do karafki do żurawiny, czterdzieści, czterdzieści pięć stopni. Wstrząśnij napojem, aby cukier trochę się rozproszył.
Krok 6:
Przykryj karafkę ręcznikiem papierowym złożonym kilka razy i mocno zawiąż szyjkę sznurkiem lub gumką. Pozostaw nalewkę w chłodnym miejscu na dwa tygodnie. Następnie przefiltruj nalewkę przez filtr z gazy lub waty i pamiętaj, aby wycisnąć ciasto. Podawać schłodzone.
tym razem miałem dużą żurawinę ogrodową, ale z małą jagodą zrobiłem nalewkę według tego przepisu. Smak jest absolutnie identyczny.
żurawina, ze względu na swoje naturalne właściwości, doskonale zmiękcza napoje alkoholowe. W tym bimber. Dlatego napój dostosowany do żurawiny ma wspaniały, zrównoważony smak i aksamitność.
aby nie filtrować napoju przed spożyciem, żurawiny nie można zmiażdżyć tłuczkiem, ale nakłuć każdą jagodę grubą igłą lub szydłem. Więc napój będzie prawie przezroczysty. Ale brakuje mi na to cierpliwości.
nalewka schłodzona jest pijana łatwo i swobodnie. Ale nie zapominaj, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na twoje zdrowie i zdrowie innych.
miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g