skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do przygotowania sosu. Weź bazylię tylko zieloną, fioletową-to zupełnie inna kuchnia. Najsmaczniejszym masłem do tego sosu jest Extra Virgin.
Krok 2:
Podziel orzechy na dwie części. Zostaw jedną, a drugą usmaż na patelni. Prażone orzechy dodadzą smaku sosowi, a surowe - kremowej konsystencji. Piecz orzechy na najmniejszym ogniu, mieszając je przez około 5 minut. Powinny stać się rumiane.
Krok 3:
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Krok 4:
W Bazylice oderwij liście. Łodygi są zbyt twarde, mogą nie przebić się przez blender. Dokładnie opłucz liście pod bieżącą wodą, a następnie dobrze wysusz. Użyłem specjalnej suszarki do zieleni, jeśli jej nie masz, osusz je ręcznikiem. Zrób to koniecznie, nadmiar wilgoci nada sosowi nieprzyjemną wodnistość.
Krok 5:
Weź dużą miskę, włóż do niej suszone liście. Ząbek czosnku obrać i pokroić na kawałki w misce do liści. Dodaj prażone i surowe orzechy.
Krok 6:
Dodaj starty parmezan i sól.
Krok 7:
Zmiel wszystkie składniki blenderem zanurzeniowym. Alternatywnie możesz przewijać je w niszczarce. Włoskie kobiety tłuczą pesto w moździerzu, ale nadal będziemy korzystać z dobrodziejstw cywilizacji. Podczas mielenia partiami wlej oliwę z oliwek. Możesz dodać go mniej więcej, w zależności od pożądanej konsystencji.
Krok 8:
Zmiel sos na odpowiednią gęstość. Jeśli planujesz dodać go do makaronu-powinien być bardziej płynny, jeśli zostanie użyty jako pasta do chleba - grubszy z dużymi kawałkami.
Krok 9:
Gotowy sos użyj od razu lub włóż do szklanego słoika z pokrywką. Aby się nie zepsuł, wlej kilka łyżek oliwy z oliwek na wierzch. Przechowuj pesto w lodówce.
Mój ulubiony sos! Gotuję go na makaron, więc nie robię tego zbyt gęstego.
zamiast bazylii możesz wziąć dowolne warzywa-pietruszkę, rukolę, szpinak, kolendrę. Odpowiednie są również orzechy-orzechy nerkowca, orzechy włoskie, migdały. Ale klasyczny sos nadal z bazylią i orzeszkami pinii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g