skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić twaróg z twarogu? Ocze5nie proste i szybkie! Najpierw przygotuj niezbędne składniki do smaku. Twarożek i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu. Im grubszy i bardziej miękki twaróg, tym smaczniejszy będzie ser. Mam twaróg o zawartości tłuszczu 9%, kruchy, ale twaróg w brykietach też się sprawdzi. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków (na przykład greckim) lub ciężką śmietaną.
Krok 2:
Włóż twaróg do miski i dokładnie zetrzyj widelcem, aby pozbyć się grudek. Jeśli twój twaróg jest grudkowaty i suchy, możesz go przebić w blenderze lub przetrzeć przez sito.
Krok 3:
Umyj koperek i pietruszkę, strząśnij z wilgoci i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 4:
Dodaj śmietanę do twarogu, dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę więcej kwaśnej śmietany, ale masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się.
Krok 5:
Wlej posiekane warzywa do masy twarogowej i wszystko dobrze wymieszaj. Warzywa powinny równomiernie rozprowadzić się na całej masie twarogowej.
Krok 6:
Włóż twaróg z ziołami do lodówki na 1 godzinę, aby masa zgęstniała.
Krok 7:
Możesz podawać taki ser twarogowy jako samodzielne danie lub jako nadzienie do tostów lub naleśników. Smacznego!
aby przyspieszyć proces, możesz po prostu dodać wszystkie składniki do miski blendera i uderzyć, aż będą gładkie. Masa okaże się bardziej kremowa i przewiewna.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
zamiast słonej wersji tej przekąski możesz zrobić słodką. Konieczne jest zastąpienie zieleni cukrem lub miodem, dodanie orzechów, świeżych lub suszonych kawałków owoców.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g