skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka PP? Przygotuj jedzenie. Weź tuńczyka we własnym soku, a nie w oleju. Dzięki temu zmniejszymy kaloryczność sałatki. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Zamiast wiśni możesz wziąć duże pomidory, wtedy będą potrzebować 2 sztuk. Umyj warzywa. Weź musztardę nie pikantną, ale taką, która jest pyszna. Wzięłam z ziarnami.
Krok 2:
Tuńczyk odłożyć na sito, aby szkło płyn.
Krok 3:
Liście sałaty dobrze opłucz pod bieżącą wodą, a następnie połóż je na ręczniku papierowym. Zetrzyj liście ze wszystkich stron-nadmiar wilgoci szybko sprawi, że będą wiotkie i zgniłe.
Krok 4:
Jeśli masz duże pomidory, pokrój je w plasterki, wystarczy pokroić wiśnie na połówki.
Krok 5:
Ogórka odetnij końcówki i pokrój w kliny.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 7:
Pokrój jajka na ćwiartki.
Krok 8:
Weź talerz. Rozerwij na nim liście sałaty. Ważne jest, aby robić to rękami, a nie ciąć nożem, ponieważ sałata utlenia się i więdnie szybciej od kontaktu z metalem. Połóż tuńczyka na liściach sałaty, rozbijając go rękami na małe kawałki.
Krok 9:
Dodaj pomidory, ogórek i półpierścienie cebuli na wierzch, po uprzednim rozbiciu ich na mniejsze kawałki.
Krok 10:
Ułóż ćwiartki jajek na wierzchu.
Krok 11:
Przygotuj sos. Wlej oliwę z oliwek do małej filiżanki, wlej do niej sok z cytryny, włóż łyżkę musztardy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki łyżką.
Krok 12:
Lekko posolić sałatkę. Pamiętaj, że tuńczyk jest wystarczająco słony. Polej sałatkę dressingiem i natychmiast podawaj. Sałatki z ziołami nie powinny być długo przyprawiane-warzywa dają sok, warzywa zamoczą się i staną się nieapetyczne. Jeśli planujesz przygotować sałatkę z wyprzedzeniem, dopraw ją i Posol tuż przed podaniem.
uważam, że tę sałatkę można uznać za przepis na prawidłowe odżywianie, ponieważ zawiera zbilansowane główne źródła składników odżywczych-białka, za które odpowiedzialny jest tuńczyk i jajka oraz błonnik, za który odpowiedzialne są świeże warzywa. Oliwa z oliwek jest również odpowiedzialna za tłuszcze, których potrzebuje osoba monitorująca swoją dietę. Weź go z najwyższej jakości, pierwszego tłoczenia.
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie zgadzać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g