PP sałatka z tuńczykiem w puszce

Lekki, pożywny, pyszny, bez majonezu! Sałatka PP z tuńczykiem w puszce jest szybka i prosta w przygotowaniu. Zajmuje to dokładnie tyle czasu, ile gotowanie i chłodzenie jaj-z siły 15 minut. Jest idealny na przekąskę lub lekką kolację. A świeży ogórek dodaje mu letniej nuty!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 8 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 12 % 2 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z tuńczyka PP? Przygotuj jedzenie. Weź tuńczyka we własnym soku, a nie w oleju. Dzięki temu zmniejszymy kaloryczność sałatki. Jajka wstępnie ugotować i ostudzić. Zamiast wiśni możesz wziąć duże pomidory, wtedy będą potrzebować 2 sztuk. Umyj warzywa. Weź musztardę nie pikantną, ale taką, która jest pyszna. Wzięłam z ziarnami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tuńczyk odłożyć na sito, aby szkło płyn.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Liście sałaty dobrze opłucz pod bieżącą wodą, a następnie połóż je na ręczniku papierowym. Zetrzyj liście ze wszystkich stron-nadmiar wilgoci szybko sprawi, że będą wiotkie i zgniłe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli masz duże pomidory, pokrój je w plasterki, wystarczy pokroić wiśnie na połówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ogórka odetnij końcówki i pokrój w kliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój jajka na ćwiartki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź talerz. Rozerwij na nim liście sałaty. Ważne jest, aby robić to rękami, a nie ciąć nożem, ponieważ sałata utlenia się i więdnie szybciej od kontaktu z metalem. Połóż tuńczyka na liściach sałaty, rozbijając go rękami na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pomidory, ogórek i półpierścienie cebuli na wierzch, po uprzednim rozbiciu ich na mniejsze kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż ćwiartki jajek na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj sos. Wlej oliwę z oliwek do małej filiżanki, wlej do niej sok z cytryny, włóż łyżkę musztardy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki łyżką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Lekko posolić sałatkę. Pamiętaj, że tuńczyk jest wystarczająco słony. Polej sałatkę dressingiem i natychmiast podawaj. Sałatki z ziołami nie powinny być długo przyprawiane-warzywa dają sok, warzywa zamoczą się i staną się nieapetyczne. Jeśli planujesz przygotować sałatkę z wyprzedzeniem, dopraw ją i Posol tuż przed podaniem.

uważam, że tę sałatkę można uznać za przepis na prawidłowe odżywianie, ponieważ zawiera zbilansowane główne źródła składników odżywczych-białka, za które odpowiedzialny jest tuńczyk i jajka oraz błonnik, za który odpowiedzialne są świeże warzywa. Oliwa z oliwek jest również odpowiedzialna za tłuszcze, których potrzebuje osoba monitorująca swoją dietę. Weź go z najwyższej jakości, pierwszego tłoczenia.

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie zgadzać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy