Nalewka Kelganovka na bimber

Oryginalny, pikantny smak, na świątecznym stole! Nalewka Kelganovka na bimber jest cierpka, umiarkowanie gorzka, z nutami kawy i dyskretną słodyczą, o oszałamiającym aromacie. Według siły jest to bardziej męska nalewka. Ale jestem pewien, że wiele wytrwałych kobiet będzie to smakować.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
287 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nalewkę Kelganovka na bimber? Przygotuj produkty i duży pojemnik, w którym zrobisz nalewkę. Idealnie, że ma skalę pomiarową. Dodaj posiekane suszone korzenie Kalgan (inaczej pięciornik wyprostowany) do przygotowanego pojemnika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj suche korzenie lukrecji do pojemnika (nazywa się to również korzeniem lukrecji lub lukrecją).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść tam również ziarna kawy. Do określonej ilości bimbru zalecam dodanie co najmniej dziesięciu całych ziaren kawy. Zarówno smak, jak i aromat będą niesamowite.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I na koniec zalej powstałą suchą mieszaninę bimberem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj pojemnik z nalewką papierową serwetką i pozostaw do dojrzewania przez co najmniej siedem do dziesięciu dni. W tym czasie codziennie mieszaj nalewkę raz na jakiś czas.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak powinien wyglądać Kelganovka drugiego dnia starzenia. Po dziesięciu dniach przefiltruj powstałą nalewkę przez kilka warstw gazy. To kończy proces gotowania: nalewka jest gotowa do podania.

Korzeń kalgan ma wiele przydatnych substancji i jest szeroko stosowany w medycynie ludowej.
Kelganovka lub Kalganovka jest przygotowywana na bazie zarówno suchych kłączy Kalgan, jak i świeżych. Świeże korzenie należy przyjmować o 10-15% mniej niż ilość wskazana w przepisie. Te korzenie nadają nalewce piękny koniak i przyjemną cierpkość.
suszony Kalgan i lukrecja kupuję bez problemu w najbliższej aptece.
Wiele osób nie lubi smaku lukrecji, ale w tej nalewce jest dyskretna i tylko lekko wyraźna. Istnieje możliwość zastąpienia go miodem.
na wyjściu nalewka będzie o 2-3 stopnie mniejsza niż moc oryginalnego alkoholu, jeśli zastosowano suche kłącza. Jeśli są świeże, stopień będzie jeszcze mniejszy.
Kelganovka może pochwalić się eleganckim aromatem i bardzo ciekawym smakiem. Po wypróbowaniu go raz, gotujemy go w kółko.
jedyną rzeczą do zapamiętania jest to, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na zdrowie. Wszystko powinno być z umiarem. Miłej degustacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Korzenie - 32   kcal/100g
  • Bimber - 295   kcal/100g

Podobne przepisy