skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nalewkę Kelganovka na bimber? Przygotuj produkty i duży pojemnik, w którym zrobisz nalewkę. Idealnie, że ma skalę pomiarową. Dodaj posiekane suszone korzenie Kalgan (inaczej pięciornik wyprostowany) do przygotowanego pojemnika.
Krok 2:
Następnie dodaj suche korzenie lukrecji do pojemnika (nazywa się to również korzeniem lukrecji lub lukrecją).
Krok 3:
Umieść tam również ziarna kawy. Do określonej ilości bimbru zalecam dodanie co najmniej dziesięciu całych ziaren kawy. Zarówno smak, jak i aromat będą niesamowite.
Krok 4:
I na koniec zalej powstałą suchą mieszaninę bimberem.
Krok 5:
Przykryj pojemnik z nalewką papierową serwetką i pozostaw do dojrzewania przez co najmniej siedem do dziesięciu dni. W tym czasie codziennie mieszaj nalewkę raz na jakiś czas.
Krok 6:
Tak powinien wyglądać Kelganovka drugiego dnia starzenia. Po dziesięciu dniach przefiltruj powstałą nalewkę przez kilka warstw gazy. To kończy proces gotowania: nalewka jest gotowa do podania.
Korzeń kalgan ma wiele przydatnych substancji i jest szeroko stosowany w medycynie ludowej.
Kelganovka lub Kalganovka jest przygotowywana na bazie zarówno suchych kłączy Kalgan, jak i świeżych. Świeże korzenie należy przyjmować o 10-15% mniej niż ilość wskazana w przepisie. Te korzenie nadają nalewce piękny koniak i przyjemną cierpkość.
suszony Kalgan i lukrecja kupuję bez problemu w najbliższej aptece.
Wiele osób nie lubi smaku lukrecji, ale w tej nalewce jest dyskretna i tylko lekko wyraźna. Istnieje możliwość zastąpienia go miodem.
na wyjściu nalewka będzie o 2-3 stopnie mniejsza niż moc oryginalnego alkoholu, jeśli zastosowano suche kłącza. Jeśli są świeże, stopień będzie jeszcze mniejszy.
Kelganovka może pochwalić się eleganckim aromatem i bardzo ciekawym smakiem. Po wypróbowaniu go raz, gotujemy go w kółko.
jedyną rzeczą do zapamiętania jest to, że nadmierne picie ma negatywny wpływ na zdrowie. Wszystko powinno być z umiarem. Miłej degustacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g
- Bimber - 295 kcal/100g