klasyczny sos blue cheese

wykwintny sos to prawdziwy ulubieniec Amerykanów! Czego tylko Amerykanie nie podają z Blue Cheese: marmurkowe steki wołowe, pieczone ziemniaki, pieczone ryby, sałatki ze świeżych warzyw, skrzydełka z kurczaka, burgery, a nawet frytki! Ten sos jest bardzo popularny po drugiej stronie oceanu. Cóż, spróbujemy i my!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 22-28 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 64 % 21 g
węglowodany 9 % 3 g
238 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować klasyczną wersję sosu, potrzebujesz: śmietany, soli, mielonej ostrej papryki, soku z cytryny, czosnku i, w rzeczywistości, sera ze szlachetną niebieską pleśnią Twojej ulubionej odmiany (wolę Roquefort, gorgonzolę lub dorblę). Opcjonalnie można uzupełnić SOS majonezem i sosem "Worcestershire". Ale bez nich przygotujemy klasyczną wersję.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc włóż śmietanę do odpowiedniej miski. Może być absolutnie dowolny tłuszcz, to kwestia gustu. Zawsze używam dziesięcioprocentowego. Ale przy bardziej tłustej śmietanie sos będzie oczywiście bogatszy. Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce. W ten sposób równomiernie rozprowadzi się w gotowym sosie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbek czosnku obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Doda smaku i jeszcze więcej pikanterii sosowi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z cytryny do miski. Uważaj, aby pestki cytryny nie dostały się do miski. W końcu nikt nie będzie chciał niespodziewanie znaleźć ich w sosie. Lepiej wycisnąć sok przez drobny sitko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostatnim akcentem jest sól i ostra mielona papryka, jeśli zajdzie taka potrzeba. SOS solny i pieprzowy należy ostrożnie, ponieważ sam ser z niebieską pleśnią jest bardzo słony i ostry. Istnieje ryzyko przesolenia sosu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj sos, aż wszystkie składniki się połączą i możesz podać!

gęstość sosu będzie zależeć od zawartości tłuszczu w śmietanie. Im grubsza śmietana, tym grubszy będzie sos.

zawiłości Szmaragdowej formy przenikającej ser można podziwiać bez końca. To prawdziwy jadalny skarb!

ale muszę ostrzec, że ser z niebieską pleśnią jest produktem bardzo, bardzo specyficznym w smaku (i zapachu)! Jego ostry i pewny smak nie jest odpowiedni dla wszystkich. Dlatego polecam przygotowanie sosu tylko prawdziwym koneserom takich serów, aby nie zepsuć produktów i własnego nastroju.

Blue Cheese może być również podawany jako samodzielny sos do przystawek i używany jako składnik innych potraw. Na przykład podczas pieczenia w piekarniku daje apetyczny rumiany kolor.

tym razem w sosie Blue Cheese upiekłam łososia na poduszce z ryżu i szpinaku. Po rozcieńczeniu gęstego sosu niskotłuszczową śmietaną.

okazało się obfite i wykwintne danie!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Ser pleśniowy - 353   kcal/100g
  • Hermelin - 303   kcal/100g
  • Gorgonzola - 330   kcal/100g

Podobne przepisy