skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Bochenek mleka? Przygotuj składniki. Przed zakupem drożdży przeczytaj instrukcje. Ponieważ istnieją szybko działające drożdże, które natychmiast miesza się z mąką. W tym samym przepisie potrzebne będą drożdże, które są rozcieńczane płynem-wodą lub mlekiem. Weź rafinowany, bezwonny olej.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? W głębokiej misce wymieszaj ciepłe mleko (37-40°C), cukier, sól i drożdże. Wszystko wymieszaj. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut. Piankowa czapka powinna unieść się na powierzchni. Oznacza to, że drożdże są aktywne i możesz dalej ugniatać ciasto.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do mieszanki mleczno-drożdżowej i dodaj przesianą mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy Bochenek okaże się bardziej miękki i dobrze wyrośnie podczas pieczenia.
Krok 4:
Dokładnie zagnieść ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. W przypadku bochenka powinien być jednorodny, nie lepki, ale nadal miękki. Zbierz ciasto w kulkę, włóż do miski, przykryj ręcznikiem. Pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 5:
Ugniataj ciasto, aby uwolnić nadmiar powietrza. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na owal o grubości około 1 cm.
Krok 6:
Owal zwiń w ciasną rolkę wzdłuż szerokiej krawędzi. Połóż obrabiany przedmiot na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut.
Krok 7:
Wykonaj ukośne, w równej odległości nacięcia na powierzchni chleba. Posmaruj powierzchnię chleba mlekiem lub wodą, a następnie pokryje się złotobrązową skórką. Piecz chleb mleczny w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Krok 8:
Bochenek można jeść od razu, gdy jest gorący. Niewypowiedziana błogość! Smacznego!
robienie tego chleba to prawdziwa przyjemność. Ogólnie rzecz biorąc, od dawna jestem uzależniony od domowego chleba i zrobiłem wiele bochenków z różnych mąki.
ten chleb ma bardzo piękny wzór miękiszu. Na przekrojowym zdjęciu, jeśli przyjrzysz się uważnie, widać po pęcherzykach powietrza, że ciasto zostało zwinięte. Ale jednocześnie same warstwy nie są widoczne. Osobiście przyniosło mi to przyjemność estetyczną.
cóż, o smaku, który wiał z tego małego bochenka i nie ma nic do powiedzenia! Mieszkanie od razu stało się wygodniejsze niż zwykle. Ogólnie radzę zrobić ten chleb samodzielnie. Nie ma w nim absolutnie nic skomplikowanego. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie drożdże, o czym pisałem powyżej. Cóż, sprawdź je pod kątem świeżości.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g